30 szakember hozza meg a végső döntést

Kőszeg - Több mint kétszáz borfajtát neveztek az idei, nemzetközi borversenyre. Eredmény a hónap végén várható.

http://koszegibor.hu/wp-content/uploads/2017/02/ezgif-5-22463af244.gif

Több mint kétszáz mintát neveztek az idei kőszegi borversenyre. A minőségi nedűk rangsorát később hozzák nyilvánosságra.
Április 6-án kezdődött a Szőlő Jövésének Könyve programsorozat első része, mely alapvetően borszakmai rendezvényekből áll – tájékoztatott Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója. A rendezvénysorozat nyitányaként Szövényi Áron borász vezetésével több mintát ízlelhetnek meg a kőszegi és környékbeli szakemberek, akik először pontozzák a kóstolt bort, ami jó alkalmat teremt a zsűrizés gyakorlására.
Az utóbb emlegetett zsűrizést aztán pénteken már “élesben” bonyolították le a szakemberek a vár lovagtermében, ahol a Vas megyei és nemzetközi borversenyt rendezték. A lovagteremben több mint 30 borász bírálta a 208 benevezett mintát. A Vas megyei versenyre 93 bor érkezett, a nemzetközire pedig 115, egyebek között olasz borokat is kóstolhattak a szigorú “nyelvű” ítészek.

A megnyitón Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozta: Kőszeg és környéke napjainkra visszatért a hazai és nemzetközi borászat vérkeringésébe. – Itt, ahol már van egy kis domb, már szőlőtermesztésre is bukkanunk – mondta az alelnök.
Huber László polgármester kiemelte: fontos, hogy az egyre jobb helyi borhoz gasztronómiai élményeket is társítsanak Kőszegen, ezáltal is növelve a város turisztikai vonzerejét.
Mittlné Ódor Anita, a Kőszeg-Vaskeresztesi Hegyközség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a borász nemcsak a sok munkáját teszi a palackokba, hanem a szőlő, a szakma szeretetét is. Az idei borversenyem Tóth Noémi kőszegi borkirálynő szavazatára is számítanak a borászok.
Pócza Zoltán – a rendezvény főszervezője – a zsűrizés menetének ismertetése előtt megemlékezett Szövényi Ernőről, aki a borversenyek létrehozójaként és a kőszegi bor elkötelezett híveként a legtöbbet tette az elmúlt évtizedekben a minőség javításáért. – Halála után a Szövényi család két újabb sarja lépett be a szakmai munkába, az unokaöcs Szövényi Áron tegnap a bírálatot vezette a várban.
A hivatalos megnyitó és a köszöntők után aztán a szakemberek “bezárkóztak” a lovagterembe, és csoportokat alkotva kezdtek hozzá a több mint kétszáz borminta zsűrizéséhez. A neves borászokból álló zsűrit dr. Kállay Miklós professzor, egykori tanszékvezető igazgatta. A nedűk kitöltésében közreműködtek a kőszegi borbarát hölgyek, akiknek felelősségteljes, nagy odafigyelést igénylő munkáját elnökük, Orbán-Tóth Adrienn szervezte. Érdekességképpen elmondható: a bírálatra a terembe bevitt borok üvegét fekete vászonzacskóba csomagolták a borbarát hölgyek, így biztosítva a pártatlan szakmai döntést.
A szokásos borverseny mellett gasztronómiai zsűri is dolgozott a várban, akik Vas megye benevezett boraiból kóstolhatnak meg 19 tételt. Itt a cél olyan menüsor összeállítása volt, amely egy borvacsorán elfogyasztható. A zsűrihez csatlakozott többek között a polgármester és a borkirálynő. A versenyek eredményét április 24-én, a szőlőhajtások bejegyzésekor hirdetik ki.