Borháló

Borbarangolások néven borkóstolással egybekötött interaktív borkulturális előadássorozatot indított a szombathelyi Borháló borkereskedés, melynek első részében a Kárpát medence szőlőtermesztésének és borkultúrájának történetével, valamint a Vas vármegye történelmi borvidékeivel ismerkedtünk meg.

A következő kóstolóval egybekötött előadásuk témája a rosé és shiller borok történetébe, jellegzetességeibe, hasonlóságaiba és különbözőségeibe enged bepillantást..

Nagy örömünkre, Dr. Baranyai Gábor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Társadalomföldrajz Intézeti Tanszék docense tartja ezúttal is az előadást.

És most jöjjenek a részletek!

Időpont 2016. 06. 10 (pénteken) 19.00
Helyszín: Borháló Szombathely, Szombathely, Szent Márton u. 23.

Az előadás / beszélgetés témája:

A roséfogyasztás hagyománya külföldön több évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon azonban csak 10-15 éve jelentek meg nagyobb számban a rosék. Mi is a rosé?
„Minél idősebb annál lomhább”! Mit keresünk a roséban, mit kedvelünk a roséban?
Hogyan készül? Bizonyos bortermelő országokban széles skálát képviselnek a rozéborok, eltérő színük és jellegük szerint. A fajta és a készítési technológia kérdései.

Mi a siller? A siller közép-európai borkategória, magyar és részben német nyelvterületek sajátossága. A sillerbor készítése során nincsenek „receptek”, annál nagyobb viszont a szerepe a borász szakember tapasztalatának, szakmai érzékének. E bor jellege közelebb áll a vörösboréhoz, teltebb, aromásabb, s némileg fanyarabb, mint egy rozébor. Mitől függ a jellege? Mihez ajánlhatjuk, avagy hogyan integrálhatjuk a hazai gasztrokultúrába?

Az előadás ideje alatt az alábbi borsort fogjuk végigkóstolni:

Eredet Pince Kunsági Kékfrankos Rose
Nagy és Nagy Balatoni Kékfrankos-Pinot Noir Rose
Frittmann Kunsági Kékfrankos Rose
Mészáros Szekszárdi Pinot Noir- Zweigelt-Kékfrankos Rose
Brunyai Villányi Cabernet Sauvignon Siller
Tóth Ferenc Egri Kadarka Siller
Polgár Zoltán Villányi Kadarka Siller

Tartson velünk Ön is ebben az izgalmas barangolásban!

Részvételi díj: 2.500 Ft, melyből 500 Ft a Borháló Szombathely üzletében levásárolható. A részvételi díj tartalmazza a kóstolható borokat a hozzájuk illő falatkákkal, valamint az előadást. Kérjük, hogy részvételi szándékát mielőbb jelezze nekünk a szombathely@borhalo.com oldalon, mert helyek csak korlátozott számban vannak.

Várjuk Önt szeretettel,
Anita és a Borháló Szombathely csapata