Csepregi szőlőhegyen jártunk

Egyre többször lehet hallani arról, hogy Csepregen is lehet finom borokat kóstolni. Ha valaki figyelemmel kíséri a régió boros rendezvényeit, akkor biztosan hallott már valamilyen borhoz köthető csepregi programról. A térségben elsőként kezdték el a Nyitott Pince Napot, a Szilveszter körüli forralt boros túrát, a hagyományos helyi hegybejárásokat, Orbán Napi Gyepűtiprást, és megannyi olyan rendezvényt, ahol képviseltetik magukat. Erős ott is a civil összefogás, hisz mindannyian tudjuk, hogy széthúzni nem szabad a szakmában. Meghatározó nevek és gazdák között szerepel Horváth Gábor, Molnár Sándor, Tóth Marcell, és megannyi lelkes gazda.

Nagy áldozatot hoz, aki szőlővel és borral akar foglalkozni, ugyanis állandó elfoglaltságot igényel, mégis népszerű a fiatalabb generációnál ez az életforma. Tóth Marcellel, a legfiatalabb szőlősgazdával beszélgettünk az idei évről. Nagy tervei vannak a jövőt illetően, és igazán jó lesz figyelni a munkásságát. Nagyapja, aki sajnos már nem tudja ellátni tanácsaival „fertőzte” meg a szőlő szeretetével, és tisztelegve emlékének tartja becsben a hozzá köthető dolgokat. Nagy odafigyeléssel és gazdatársai tanácsát megfogadva vizsgálja és műveli nap, mint nap a szőlőjét. Az elkötelezettsége és az alázatossága a szőlő iránt példaértékű és magával ragadó. Szerencsésnek mondhatja magát a gazda, ugyanis az országos késői fagyokat és a később érkező jég is elkerülte a birtokát, így büszkén mutatta nekünk Kékfrankos fürtjeit. Bizakodik és reméli, hogy szép minőséget és mennyiséget tud majd szüretelni. Fejleszti a szőlő gépesítését, a feldolgozási technológiáját. Tudja, hogy még sokat kell fejlődnie, de hiszi, hogy sikeres tud lenni abban, amit elkezd, mert aki ismeri, az tudja, hogy mindig 120 %-ot szeretne teljesíteni.