Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince

http://koszegibor.hu/wp-content/uploads/2017/02/ezgif-5-22463af244.gif

Miközben egyes 2016-os tételek már elérhetőek palackos formában is, a testesebb, tartalmasabb tételek pedig a pincékben erjednek, pihennek, a jó borász már előre tekint. A hagyomány szerint Szent Vince napján, január 22-én megjósolható, hogy az adott évben, nevezetesen 2017-ben milyen évjárat van születőben.

A keresztény vallásban kiemelt spirituális szerepe van a bornak, jeles napok köthetőek nagy szentekhez: többek között János, Donát, Orbán napját ünneplik a borszerető emberek. Az év első ilyen szent napja pedig a Vince-nap, és hogy minek érdekében tudunk a szent közbenjárásáért folyamodni? Ennek jártam utána.

A névadó Szent Vince születéséről és életéről keveset tudunk. Az bizonyos, hogy a 3-4. század fordulóján élt és a mártírhalált halt szentünk még holtában is sokat szenvedett, a holttestét különböző módokon próbálták meghurcolni, azonban a természet mindig megvédte. Talán ebből kiindulva, talán a név etimológiai jelentése (Vin-cent, azaz százszoros bor) miatt vált Szent Vince a vincellérek, borászok védőszentjévé.

Szent Vince napjának nem csak nálunk van kiemelkedő jelentősége, Ausztriában, Portugáliában, illetve Németországban is hódolnak neki, de a barokk időkből maradt ránk olyan párizsi pénz is, amelyen a szent arcképe szerepel.

A néphit szerint, a Vince napján metszett vesszőből lehet az éves termésre következtetni. Az úgynevezett Vince vesszőt vízbe téve ha az sok rügyet hoz, akkor gazdag lesz a szüret, azonban ha nem hajt ki, úgy nem is lesz mit leszedni ősszel. Egy másik hiedelem alapján ha Vince napján esik az eső, vagy a hó olvadásnak indul, akkor bő termésre kell számítani, egy újabb másik szerint a bő termést az ezen a napon elfogyasztott bor mennyisége garantálja. Ezen szokásra épül nálunk az úgynevezett Vince-napi pincejárás, amikor a falvak, városok apraja-nagyja együtt jár pincéről pincére és iszik a bő termés érdekében, a dűlőket járva pedig Isten áldását kérik a tőkék mellett elhaladva.

Szent Vince napja dologtiltó nap, sok helyen ekkor veszi kezdetét a farsang is. Szent Vince napja a fény győzelmébe, a tavasz eljövetelébe és a gazdag termésbe vetett hit ünnepe.