Hófödte hajtások Szent György nap előtt

OAuthException: (#10) Application does not have permission for this action

Extrém időjárás április 19-20 között az egész országban. Kőszeg sem maradt ki az orkán erejű szél hozta havazásból. A gyorsan jött hideg elérte a 0 fok alatti hőmérsékletet. A mezőgazdászok, köztük a szőlészek is aggodalommal töltötték az éjjelt, hogy vajon mennyire szökik lejjebb a hőmérő. Vajon kibírják-e a hatalmas stresszt a növények, a kibújt rügyekben milyen kárt tesz a rátapadó hóréteg? A hideg a tavalyi faggyal szemben nem csendben jött, így bizakodnak a szakemberek a pozitív végkifejletben, ám az biztos, hogy nagy kihatással lesz az ez évi termésre is ez a két nap. Várni és bizakodni kell, hogy nem ismétlődik a lehűlés, és fokozatos melegedés lesz tapasztalható. Az melegedés után lehet a károkat felmérni és következtetéseket adni a terméskiesés mértékére.

A dolgunk, nevelni a szőlőt abból bort készíteni tisztességgel, azt meginni becsülettel, a többit meg meglátjuk…

Igazán jól, szőlőt nevelni, bort készíteni, egy féle képpen lehet
…ha Te magad eggyé válsz velük, ha hozzájuk tartozol, nem a birtoklójuk vagy!Mikor úgy érzed, hogy hozzá tartozol a földhöz mint az édesanyádhoz, tudod hogy külön lény vagy, de mégis egy vele. Ha úgy tekintesz egy szőlőtőkére, hogy annak Te is a része vagy, mikor úgy érzed, hogy része vagy a szőlőfürtnek, mikor úgy érzed, hogy része vagy a bornak ami a hordódban pihen vagy épp mikor kitöltöd egy pohárba a barátodnak, ugyan tudod, hogy külön életet élnek a szőlő és a bor is, de mint a gyerekeid, nélküled nem lennének, Te pedig nélkülük. Ha így tekintesz az egészre, ekkor tudsz csak olyan  szőlőt szüretelni és abból olyan bort készíteni, amit ha valaki megkóstol, úgy érzi Ő is része egy nagy egésznek,  amihez jó tartozni. Szőlő és bor létezik sok ezer éve és az után is itt lesznek, hogy mi meghalunk!
Demeter Csaba
„Jó bor, jó barát!”