Kőszeg Város Bora 2016

http://koszegibor.hu/wp-content/uploads/2017/02/ezgif-5-22463af244.gif

A fiatal borász este átvehette az elismerést a város polgármesterétől. A város bora cím elnyerése kapcsán Stefanich Kornéllal beszélgettünk. Stefanich Kornél szőlőjében chardonnayval kezdődött az idei szüret. A fiatal borász beszélt az újborról és a nagypapa borászati gyűjteményéről is.

Az első és legfontosabb, hogy köszönetet mondjak a családomnak és azoknak az embereknek, akik a napokban is a szőlőkben dolgoznak azért, hogy az idén is finom borok kerüljenek az asztalokra – mondta Stefanich Kornél. S ha már a szőlőről volt szó, elmondta, hogy a szőlészetben – a jég és fagy miatt kicsit megkésve – a napokban kezdték a szüretet, az idén is hagyományosan a chardonnay nyitotta a sort. Stefanichékkal együtt idén is vagy negyven ember állt, áll be a sorok közé, hogy a meglehetősen vihar-, fagy- és jégvert szőlő mielőbb a pincébe kerüljön.

Annyit már most elmondhatok, az első fürtök is 17.5 fokos mustot adtak, ami jó eredménynek számít még akkor is, ha ennél jobb idő esetén ez egy fokkal magasabb lenne – mondta a fiatal szőlősgazda. A minőséggel nagyjából elégedett is, ám a termés mennyisége a tavalyi negyven mázsa helyett idén csak tíz lesz. Ha minden a pincébe kerül Stefanichéknál, chardonnay, kékfrankos rozé, kékfrankos, blauburger, merlot és pinot noir lesz belőle. – Az újbort általában Márton-nap környékén kóstoljuk meg, ez idén esetleg pár napot késhet az említett okokból, de ha megkóstoltuk, akkor a hagyományokhoz híven egy picit megpihenhet a szőlősgazda is, több időt tudunk a családra fordítani – mondta. Hozzátette, hogy ezt eleink is így csinálták, hiszen előtte a család apraja-nagyja a szőlőben dolgozott, ez itt a két gyermeket is jelenti. – Talán nekem is gyermekkoromban volt először a hátamon puttony, amibe alig fél vödör szőlő fért el, de nagyon büszke voltam a munkámra – mondta a fiatal cáki gazda. Stefanich Kornél szerint mindenhol, de a szőlőben még hatványozottabban fontosak a hagyományok. – A család Preisz ága a legnagyobb gazdák közé tartozott egykoron Kőszegen, édesapám is oda beházasodva „fertőződött meg” a szőlő szeretetével – mesélte Kornél. Nagyapja a borászatban a mesterség eszközeit is gyűjötte, napjainkra egy ezerdarabos kis múzeumot hozva létre Kőszegen.

 

Szerző: Turbók Attila, Forrás: vaol.hu