“Márton a bornak bírája” tartja a mondás. Most Önöket hívjuk, hogy legyenek bírái a 2016-os esztendő borainak.
Az MSH-ban, zárt térben kóstolhatják meg neves borászok friss és érett nedűit, a jó hangulatról pedig ismert művészek gondoskodnak majd.

 

Helyszín

Agora Művelődési és Sportház
Thán Károly utca 1, Szombathely, 9700

Program

November 25. péntek
16.00 Kapunyitás
16.30 Dobronaki Nótázók – Muravidéki tréfás borszentelés
17.00 Ungaresca Táncegyüttes – Bognártánc. Kísér: Boglya zenekar
17.30 Polgármesteri köszöntő és díjátadó
19.00 Lajkó Félix és zenekara – „Folk” koncert
21.30 United Folk Orchestra – A Boglya és Koprive zenekarok közös produkciója
23.00 Záróra

November 26. szombat
15.00 Kapunyitás
16.30 Ujvári Timi & Hot Stuff – Kortalan melódiák
18.00 Vivat Bacchus – Bordalok esszenciája
19.30 Törzsasztal
21.00 Budapest Bár – Énekesek: Behumi Dóri, Németh Juci, Mező Misi, Frenk és Szűcs Krisztián
23.00 Záróra

November 27. vasárnap
15.00 Kapunyitás
16.30 Meggie’s Crew – Régi idők táncdalai
17.30 Törzsasztal
18.30 Balázs Elemér Group – Minőségi jazz a friss Fonogram-díjastól
19.30 Berecz András
21.00 Budapest Jazz Orchestra – vendég: Malek Andrea

Belépés: borkóstolás csakis a bejáratnál megvásárolt üveg borospohárral lehetséges, amelynek ára: 850-Ft. Minden pohár mellé 1 ajándékkupont adunk, amely beváltható bármelyik boros standnál.
18 éven aluliaknak és azoknak, akik nem kívánnak bort fogyasztani, látogatójegyet kell váltaniuk, amellyel a rendezvény, illetve a koncertek látogatására kapnak lehetőséget. A látogatójegy ára: 450,-Ft.
6 éven aluliaknak a belépés ingyenes. A gyermekekkel érkező szülők is gondtalanul élvezhetik a borfesztivál programjait, mert amíg a nagyok vidáman múlatják az időt, addig a kicsiket a Gyerekkuckóban kézműves játékok várják!
A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

 

No de kik töltenek bort Szent Márton poharába?

Természetesen a résztvevő borászatok, név szerint:

Alasz Pincészet – Kőszeg

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalma

Bezerics Borház – Keszthely

Büttner Bormanufaktúra – Badacsony

Cseri Pincészet – Pannonhalma

Holdvölgy Birtok – Mád

Huzimec Borászat – Lendva

Itália borai – Valdobiadone

Kovács Pincészet – Mátra

Laposa Borbirtok – Badacsony

Lelovits Tamás – Villány

Mándli Borház – Csempeszkopács

Mittl Pincészet – Vaskeresztes

Planina Borház – Mohács

Polgár Borászat – Bük

Polgár Pincészet – Villány

Stefanich Pincészet – Kőszeg

Tornai Pincészet – Somló

Pannonhalmi Pálinkárium

 

“Márton a bornak bírája”, tartja a mondás, vagyis régóta tudjuk, sőt tapasztaljuk, hogy Márton napja bizony jócskán borillatú ünnep. A hagyomány szerint november 11-e a gazdasági elszámolások ideje, ilyenkor kell megkapnia mindenkinek a maga jussát, kinek mennyi véka búza, vagy hány hízott liba jár a jó szolgálatért. De ami a legfontosabb, ilyenkor lehet megkóstolni az újbort. Szombathelyen – talán az idei kései szüretre, és persze a Márton napján esedékes jeles városi ünnepségekre való tekintettel – két héttel érettebben kóstolhatunk friss borokat (is).
A helyszín
2016. november 27-én, vasárnap a Szent Márton pohara Borfesztiválon könnyed fehérek, ifjú rozék, és testesebb vörösek várják a finom italokra és jó zenékre szomjazókat. Mivel Márton a bornak bírája, bíráljuk felül a vasárnap délutáni szunyókálásról és az esti kártyapartiról szövögetett terveinket, tegyük zsebre a hátrahagyott tennivalókat, csapjuk a barátainkat a hónunk alá, és – szigorúan gyalog, legfeljebb rollerrel – irány az AGORA Sportház összes terme!

„Csak egy nap a világ…”
Az eredetileg több naposra tervezett szombathelyi Borfesztivál a sok-sok szombathelyi program torlódása miatt ezúttal csak egy napra korlátozódik, de a vasárnapi kínálat annál erősebbre, sőt, kifejezetten ütősre sikeredett. A kapunyitás 14:00 órakor várható, úgyhogy érdemes időben ebédelni, majd rászánni a vasárnap délutánt és estét a kóstolásra-borozásra, hiszen az AGORA Sportház küzdőterén nem akármilyen kínálat várja a szombathelyieket, és a város vendégeit.

Dobrovnik – nem Dubrovnik!
Erről a meseszép helyről, a muravidéki Dobrovnikból (Dobronakból) érkezik vasárnap vendégségbe Szombathelyre néhány tucat „vend”-ember. Jó torkú és nagytorkú férfiak jönnek a határ túloldaláról, az egykori Zala vármegyéből, hogy megmutassák, náluk miként megy ilyenkor, Márton nap táján a borszentelés. No nem igazából, csak amúgy a tréfa kedvéért, vagyis azért, hogy aznap „hivatalból” kelljen minden férfinak végigjárnia az egész szőlőhegyet, csapra verni minden hordót, majd csapot-papot otthagyva… de erről már nem írnak a néprajzi szöveggyűjtemények. Az viszont biztos, hogy a Dobronaki Nótázók (fél három után nem sokkal) magyarul (is) elhúzzák a nótánkat!

„BEG – a Fonogram-monogram” – Balázs Elemér Group
15:00 órakor a tavaly 15 éves Balázs Elemér Group tölti be a színpadot, és minden bizonnyal a nézőteret is. Az ország legnépszerűbb jazz-formációja a legutóbbi MaHaSz díjátadón Fonogram-díjat kapott, övék lett ugyanis a legjobb jazz-lemez az elmúlt évadban. A BEG-tagság ígérete szerint vasárnapra elhozzák a legjobb számaikat, mi pedig kiválaszthatjuk hozzájuk a legjobb borokat a Borfesztivál kínálatából.

Berecz András vizet prédikál?
A vasárnapi szombathelyi Borfesztivál vendége lesz Berecz András, aki a délutánt édesíti majd meg kedves történeteivel. Hogy valóban „vizet prédikál”-e, vagy meg is kóstol valamit az ottani kínálatból, vasárnap megtudjuk. Azt azonban már most is tudhatjuk, hogy az embernek a szájában szinte összefolyik az egész Kárpát-medence – még bor nélkül is. Előadásába beleférnek az ősi eredetmondák éppúgy, mint a pajkos évődések, a költögetők és a ringatók, a bor előtti nóták, és a bor utáni dallamok. Hogy közötte mi van, hogy mi is érlelődik abban a Berecz-pohárban, azt 16:00 óra után mi is meghallhatjuk, miközben természetesen a pörgebajszú „mesebeszélőt” meg is koccinthatjuk a saját szemünkkel.

Budapest Bár, és az Ünnep
Vasárnap este a Budapest Bár Szombathelyen jár! Méghozzá egy nagyszerű felállásban, hiszen ezúttal Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Keleti András és Szűcs Krisztián énekli a jól ismert dalokat, és ezúttal a kevéssé ismerteket is, hiszen új, Ünnep című karácsonyi albumukról játszanak majd nekünk a szombathelyi Szent Márton Ünnep programsorozatának méltó részeként. Amit hallhatunk: „Szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában”.