Lukácsháza

Borok

Ökörvér

Zweigelt, kékfrankos, pinot noir és cabernet sauvignon. A keverési arány nem rögzített, évjáratonként változó.

Az önállóan leszüretelt és kierjesztett négy alapborból 10 különböző keverési arányú mintát készítünk, „komponálunk”. Borosgazda barátainkkal ezek közül választjuk ki a legjobbnak ítélt mintát, amit aztán hordónyi (225 liter) mennyiségben bekeverünk. Rövid ideig (~ 30-40 napig) használt barrique hordóban érlelünk, majd rozsdamentes acéltartályba fejtünk.

Blauburger

Kékfrankos

Zweigelt

Tipikus Zweigelt aromákkal, a szélsőségeket kerülve készült el. Kékes-lilás karima, rubinvörös szín. Ásványos illat, mellette gyümölcsök. Száraz, többrétegű, ásványos bor, finom fűszerességgel, a borásznál megszokott fás jegyekkel, alacsony hozamkorlátozás mellett. Belekortyolva sem hazudtolja meg, a test jól struktúrált, piros gyümölcsök, édes hordófűszerek.

Cabernet Sauvignon

Lukácsháza az a település, amelyen a Szombathelyről Kőszegre, vagy Velembe, Bozsokra autózók megállás nélkül átrobognak. Talán csak az tűnik fel nekik, hogy a falu kétszer kezdődik, és kétszer van vége. Aki vonattal utazik, annak pedig az, hogy milyen hosszú ez a falu, a vonat kétszer is megáll.

Aki nem áll meg, nem száll ki az autóból, vonatból, abban talán csak az marad meg emlékül, hogy rendezettek az út menti porták, este szépen kivilágított a 87-es főút.  Pedig érdemes letérni a főútról, végigjárni a belső utcákat, átkelve a Gyöngyös patakon, kilátogatni a gyönyörű szőlőhegyünkre, amely a községtől nyugatra – a belterülettől 1 kilométerre – húzódik. Ezt a 278 méter tengerszint feletti magasságú „hegyet” szőlők, gyümölcsösök borítják. A nép már régóta Csömötei-hegynek nevezi.

Az Albert család legújabb kori szőlőművelési története a Csömötei-hegyen 1979-ben kezdődött. A család tulajdonában hosszú idő óta lévő – apáról fiúra szálló – 1471 m2-es szőlőterület ekkor került a tulajdonunkba. A telken direkt termő szőlőfajták tőkés művelése folyt. Pince, présház nem volt, ezért a bort a szülői ház kamrájában tartottuk. Egy évvel később megvásároltuk a szomszédos ~1000 m2-es kaszálót és az egyesített parcellán 1980-tól a direkt termő szőlők folyamatos áttelepítésével 1986-ra kordonos ültetvényt hoztunk létre olaszrizling, rizlingszilváni, zweigelt és kékfrankos fajtákból.

1,2 ha terület van a család tulajdonában, melyen 3.688 tőkét művelünk. De emellett megterem a család teljes zöldség-gyümölcs szükséglete is. A munkákat a család tagjai végzik, a legkisebbek is kiveszik részüket a feladatokból. Mindenki az életkorának, fizikumának, képzettségének megfelelő feladatot kapja, ill. végzi, lelkesen, hiszen a jól végzett munka gyümölcsét is az egész család élvezi.

Borász: Albert Csaba
Telefonszám: + 36 20 950 9135
E-mail: info@albertpince.hu
Honlap: www.albertpince.hu

Borkóstolót előzetes bejelentkezés, egyeztetés alapján min. 4 – max. 20 fős csoportok részére tartunk az újonnan kialakított borozónkban. Jó idő esetén – szabadtéren, a 2015 nyarán elkészült pavilon alatt – lehetséges nagyobb létszámú (40-50 fős) csoportok fogadása is.
A borkóstolókat általában a tulajdonos, Albert Csaba tartja. A borkóstoltatás mindig az éppen aktuális (jelenleg 11 féle) folyó borunkból történik – vendégeink választása alapján. A borok mellett megismerkedhetnek a borvidékkel, a borkóstolás szabályaival is.

Áraink: 200 Ft / borfajta – borkorcsolya nélkül

300 Ft / borfajta – borkorcsolyával. A kóstolási mennyiség 1 dl/borfajta.

A különböző borok kóstolása között borkorcsolyát kínálunk (pogácsa, sóstángli, alma, zsíros kenyér falatkák, aszalt gyümölcs). Lehetőség van kemencében sült finomságok kóstolására is.

„A PINCÉSZET ZÁSZLÓS BORA AZ ÖKÖRVÉR KÜVÉ”

Cikkek amik róluk (is) szólnak

Úton feléjük