24 bor versengett Bük Város Bora címért a Fürdő Étteremben

Július 11-én a Fürdő Étteremben választották meg Bük város borát, ami 11 borászat 24 tétele közül került ki a szakmai zsűri döntése alapján. Emellett a társadalmi zsűri Fesztivál Borát, a Borbarát Hölgyek pedig Borbarát Hölgyek Borát is választottak. A hivatalos eredményhirdetésre július 19-én, a Gyógy-Bor Napok ünnepélyes megnyitóján kerül sor.

Ahogy a választás elején Tóth Tamás fesztiváligazgató elmondta, idén 11 pincészet 24 bora nevezett a versenyre. A Város Borát szakmai zsűri, a Fesztivál Borát társadalmi zsűri, míg a Borbarát Hölgyek Borát csepregi, kőszegi és lukácsházi borbarát hölgyek választották meg. A hivatalos eredményt a Gyógy- és Bornapok július 19-i megnyitóján hozzák nyilvánosságra. A megmérettetésben résztvevő pincészetek valamennyien kiállítanak az ötnapos gasztrofesztiválon, július 19-23. között.

foto: Vaskarika

Tóth Béla, a borverseny levezető elnöke Bük Város Bora kapcsán elmondta, hogy a pincészetnek a nyertes tételből 900 palackkal rendelkezésre kell állnia, 1500 Ft alatt kell lennie, és a bor a város címerével kerül értékesítésre illetve ajándékba a későbbiek során.

A város bora csak fehér vagy vörös bor lehet, a fesztiválé viszont rozé tételből is kikerülhet.

A korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan az idei évben is azok a borászatok nevezték be boraikat a versenyre, akik a fesztiválon is részt vesznek, ezáltal a nagyközönség előtt is kóstolhatók lesznek ezek a borok. A 24 minta a elsősorban a Nyugat-Dunántúli borvidékek borait reprezentálta. Az öt rozé, tizenhárom fehér és hat vörös borból álló sor egyöntetűen jó minőségű volt.

A szakmai zsűriben Wawrzsák László elnök mellett Márkus Béla, Molnár Sándor, Tóth Marcell, Palotás József, Nagy Zita, Patakiné Rába Edit és Sántha Tiborné bírálta a borokat.

A társadalmi zsűriben Szabó András elnök, Németh Istvánné, Pálffy Tamás, Farkas Gyula, Hetyési András, Kolsecz Marietta, Varga Tamás és Székely Mária értékelte a mintákat.

A Borbarát Hölgyek zsűrijében Dr. Jónás Zsigmondné, Stefanich Petra és Neuliszt Andrásné véleményt a 24 tételről.

A versenyben a borbarát hölgyek részéről a jegyzőkönyv vezetésében segédkezett Orbán-Tóth Adrienn, a versenyt az eddigi évekhez hasonlóan Dr. Rácz Szabina közjegyző felügyelte.