32 sós finomságot neveztek a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete idei borkorcsolyaversenyére

Huszonkettedik alkalommal hirdetett borkorcsolyaversenyt a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete. Szombaton 32 féle sós süteményből került a zsűri elé és a hosszú asztalokra kóstolóba a Jurisics-vár KÖSZHÁZ-ban.

Horváthné Tóth Adrienn, a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük a csepregi, gencsapáti borbarát hölgyeket és a kőszegi borosgazdákat, majd arra biztatott mindenkit, fogjon a kezébe egy pohár bort, azt kortyolgatva ízlelje meg a falatokat, amelyek fogyasztásával jobban csúszik a korty. Sajtos négyszög, májas háromszög, túrós-baconos párna, töpörtyűs és sütőtökös pogácsa, túrós rúd, tepertőkrémes batyu, sonkás-kolbászos papucs, sajtos-tejfölös csiga és fűszeres sajtgolyók – ízelítőül néhány a finomságok közül, amelyeket az idén Alaszné Róth Szilvia, a Panoráma kóstoló és az Alasz pince képviselője; Markovicsné Bércesi Judit, a tavalyi nyertes és Varga Zoltán borász bírált. 

Rajtuk kívül a közönség is szavazhatott kedvenc sós süteményének sorszámát leadva. Amikor a zsűrinél érdeklődtünk, a 12. nevezett borkorcsolyánál jártak, mellé kékfrankos rosét fogyasztottak. Három kiemelkedő mellett egy nevezett süteményt túl fűszeresnek találtak, ami nem szerencsés, hiszen a jó borkorcsolya alkalmazkodik a borhoz, kiemelik az ízét. Az sem jó, ha túl száraz a falat, ideálisan friss tésztájú, kellően sós és/vagy töltelékes süteményt jó eszegetni a borhoz, hallottuk Alaszné Róth Szilviától.

Egy másik asztalnál a borbarát hölgyek helyi pincék finom borait – blauburgert, kékfrankost, pinot noir rosét – töltöttek a vendégeknek.

A Vadrózsa Népdalkör borbaráthölgy-tagjai dallal kedveskedtek a vendégeknek: „Igyunk bort, pálinkát, mert most ingyen adják…Bort iszom én, nem pálinkát, nem élek én búval, mint más.”

Lintner Sándorné töpörtyűs pogácsája nyert. Érdekesség, hogy az idén öt férfi is nevezett a versenyre.

Az eredmények:

  • I. Helyezett Töpörtyűs pogácsa Lintner Sándorné;
  • II. Helyezett Sonkás csiga Gneisz Terézia;
  • III. Helyezett Túrós sajtos rúd Ávár Imréné
  • Közönségdíjas: hajtogatós leveles Moór Ferenc;
  • Különdíjat kapott: kovászos krumplis túrós rúd Németh Istvánné;
  • Gluténmentes nyertes: sütőtökös pogi Scheck Anita

TÓTH KATALIN írása a vaol.hu oldalról