A szőlőhegyeken most van itt az ideje az egyik legfontosabb munkának

A borospincékben lassan elfogy a tennivaló, a szőlőhegyeken azonban most van itt az ideje az egyik legfontosabb munkának. A metszés a termés mennyiségét és minőségét is megalapozza.

A metszés bizalmi munka, még a szüretnél is bizalmibb, ekkor teremti meg a gazda az alapot az idei termésnek, itt dől el, hogy kevesebb, de jó minőségű, vagy több, de gyengébb lesz-e a termés. Az egyszerűbb eset, amikor marad a termőkar, ilyenkor csak a kiválasztott vesszőket kell visszavágni két-három rügyre, néha azonban le kell cserélni a termőkart is, és ilyenkor azért már kicsit gondolkodni kell – magyarázza Attila.

A gazdák még a szüret előtt egy héttel is óvatosan fogalmaznak, ha a termésről van szó, ilyenkor pedig még egyenesen értelmezhetetlen a kérdés, annyit azonban el lehet mondani, hogy a szőlő jól néz ki, olyan, mint amilyennek lennie kell, szendereg még, a folytatásban viszont nem ártana egy kis hideg, nehogy azt gondolja, itt a tavasz és idő előtt elkezdjen ébredezni. Ha pedig megjönne az igazi tél, az mostanában volna jó, nem később.

Olvassa el a teljes cikket a vaol.hu oldalon!