Arany vasi borok az Alpok Adria borversenyen

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a horvátországi Gyurgyevácon (Szentgyörgyváron) az Alpok-Adria Arany Borai borversenyt. A megmérettetésen részt vettek és szép eredményeket értek el a vasi borászok.

Az Alpok-Adria Arany Borai borversenyre szlovéniai, karintiai, burgenlandi, Somogy, zala és Vas megyei borászok kaptak meghívást. A résztvevők között természetesen ott voltak a rendező horvátországi Kapronca-Körös megye pincészetei is. A borverseny célja az Alpok-Adria Szövetség  tagrégiói területén fellelhető borok, borászok és bortermelő területek népszerűsítése. A megmérettetésen azok a minőségi bortt termelő borászok vehettek  részt, akik saját térségükben rendezett versenyen borukkal elnyerték az arany minősítést. Minden pince csak egy-egy borát nevezhette, így alakult ki több mint félszáz borból álló mezőny. A beküldött tételeket nemzetközi bíráló bizottság értékelte. Döntésük alapján húsz bor érdemelte ki az arany minősítést.

A Vas Megyei Önkormányzat koordinálásával a versenyen öt vasi borász vett részt egy-egy borral. A százpontos értékelési  rendszerben 85-85 pontot kapott így arany minősítést szerzett Mándli Tibor (képünkön) 2015-ös Cserszegi fűszeres és a Major-Árva Borház 2013-as merlot bora.  Ez utóbbi lett a verseny legjobb vörösbora. Ezüst minősítést kapott Alasz László 2015-ös blauburger, és Varga Zoltán 2015-ös chardonnay bora. Bronz minősítéssel ismerték el Németh Attila – 2015-ös Cuvée borát.

A verseny legjobb bora  egy késői szüretelésű, 2015-ös évjáratú sárgamuskotály lett, amelyet a horvátországi OPG Josip Rajakovic borászat készített. A legjobb fehérbor  ugyancsak horvát bor lett,  a Vesna Savic borászat 2015-ös olaszrizligje. A húsz aranyérmes bor között tizennyolc volt a fehér- és kettő a vörösbor.