Borban keresték az igazságot – 29 tétel versengett Bük Város Bora címért

Foto: Büki László 'Harlequin' vaskarika.hu

Bük legnagyobb nyári könnyűzenei-gasztronómiai attrakciójának, a gyógy-bor napoknak részeként választották meg Bük Város Borát a Rigótanya Panzióban. A több mint háromórás íz-lelés során 29 tételt kóstolt meg és bírált el a zsűri.

Július 11-én a Rigótanya Panzióban választották meg Bük Város Borát, ami 9 borászat 29 tétele közül került ki a szakmai zsűri döntése alapján. Emellett a társadalmi zsűri Fesztivál Borát, a Borbarát Hölgyek és a sajtó pedig közösen Borbarát Hölgyek és Sajtósok Borát választott.

Ahogy a borverseny elején Tóth Tamás fesztiváligazgató elmondta, amióta létezik a Gyógy-Bor Napok Büki Gasztrofesztivál, azóta fontos eleme Bük Város Borának megválasztása, hiszen a fesztivál is ezzel a kísérőrendezvénnyel kezdődik.

Foto: Büki László ‘Harlequin’ vaskarika.hu

Tóth Béla, a borverseny levezető elnöke elmondta, hogy mindhárom zsűri a 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint értékeli a borokat. Minősítést nem osztanak ki az értékelés során, de 78 ponttól ezüst, 88 ponttól pedig arany minősítésűnek számítana egy tétel. Bük Város Bora kapcsán megemlítette, hogy a pincészetnek a nyertes tételből 900 palackkal rendelkezésre kell állnia, és a bor a város címerével kerül értékesítésre illetve ajándékba a későbbiek során.

A város bora csak fehér vagy vörös bor lehet, a fesztiválé viszont rozé tételből is kikerülhet. A megmérettetésben résztvevő pincészetek valamennyien kiállítanak az hatnapos gasztrofesztiválon, július 17-22. között.

A korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan idén is azok a borászatok nevezték be boraikat a versenyre, akik a fesztiválon is részt vesznek, ezáltal a nagyközönség előtt is kóstolhatók lesznek ezek a borok. A 29 minta a elsősorban a Nyugat-Dunántúli borvidékek borait reprezentálta. Az hét rozé, tizenöt fehér és hét vörös borból álló sor nagyrészt jó minőségű volt.

A szakmai zsűriben Wawrzsák László elnök mellett Marton Ferenc, Völler László, Horváth Gábor, Hetyési Balázs, Horváth Lívia, Farkas Csaba, Németh Istvánné és Kálmán Diabírálta a borokat.

A társadalmi zsűriben dr. Kondora Bálint elnök, dr. Szabó András, Gyűrös Ádám, Molnár Sándor, Kiss Ervin, Neuliszt Andrásné és Kenyeri Dezsőné értékelte a mintákat.

A Borbarát Hölgyek és Média zsűrijében Dr. Jónás Zsigmondné elnök, Horváth Edina, Horváthné Kővári Eszter, Büki Kornél, ifj. Varga Zsolt és Szabó Edgár mondott véleményt a 29 tételről.

Az esemény közjegyzője Dr. Rácz Szabina, jegyzőkönyv

Foto: Büki László ‘Harlequin’ vaskarika.hu

vezetője Koltay Kitti, szakmai segítője Szabó Bálint, levezető elnöke pedig Tóth Béla volt.