Borkirálynők Kőszegen

A kőszegi szüreti fesztivál egyik kiemelt eseménye a Borkirálynő választás. A címet alaposan ki kell érdemelni. A jelöltnek sok mindenhez kell értenie, a jó megjelenés mellett bizonyítania kell, hogy ért a borokhoz és a szőlőműveléshez is. Az évente meghirdetett pályázaton a jelentkezőket a zsűri szakmai és mókás, szórakoztató feladatokkal vizsgáztatja, ahova természetesen felkészülési irodalmat is kapnak.

A pályázó olyan minimum 18 éves helyi, vagy Kőszeg környéki hölgy lehet, aki vállalja az izgalmas megmérettetést, és a győzelem esetén egy éven át képviseli a város borászati hagyományait. Fontos tudni, hogy ez a megmérettetés nem szépségverseny, hanem a rátermettséget, elhivatottságot, a város és az itteni bor iránti elkötelezettséget vizsgálja.

A királynők hagyományosan „megöröklik” a díszes királynői ruhát, míg a koronát és az egyedileg készített szalagot mindenki megtarthatja. Ezen kívül Sziklai Márta, mint első borkirálynő ötletére, minden nyertes egyedi fényképes címke tervel kiválaszt egy helyi palackos bort, ami a későbbiekben is képviselheti a királynőt.

A királynő az egy éves feladatát már azonnal megkezdi, hiszen az első sorokban vonulhat a  jelmezes szüreti felvonuláson.  A későbbiekben pedig ott lesz minden városi, vagy kőszegi bort bemutató rendezvényen. Az év elteltével pedig lehetőséget kap, hogy beléphessen a Kőszegi Borbarát Hölgyek közé.

Tóth Noémi

Stefanich Petra