Borkorcsolya verseny 2017

A Borbarát Hölgyek március 4 -én a Jurisics vár lovagtermében rendezték meg a 16. Borkorcsolya versenyt. 33 nevezés érkezett. A délután a Vadrózsa Népdalkör műsorával kezdődött. A finom falatokat a zsűri (Ávár Imréné, Molnárné Módra Nelli, Bakos Zoltán, Nagy Béla) és a vendégek is értékelték. Az Alasz Pince, Ávár Imre, Kampits Pince, Stefanich Pincészet felajánlásának köszönhetően idén is a borokkal együtt ízlelhette mindenki az alkotásokat.

I. HELY: Az év borkorcsolyája: Sonkakrémes stangli, készítette: Tóth Árpádné

II. hely: Húsvéti előzetes, készítette: Steindl Rezsőné
III. hely: Snidlinges túrós pogácsa, készítette: Gneisz Terézia
IV. hely: Húsos bukta, készítette: Héra Edit
V. hely: Snidlinges-sajtos-sonkás muffin, készítette: Gyimesi Szabina

Gluténmentes kategória nyertese: Sajtos rúd, készítette: Scheck Zsoltné
Közönségdíjas: Pikáns sajtgolyó, készítette: Kolnhofer Mónika

Az eseményt felajánlásával támogatta: Kék Huszár Vendéglő, Demeter Ágnes (Pont bolt), Csabi Hami, Bakos Virágudvar, Borbarát hölgy tagok.

Receptek

Sonkakrémes stangli
Hozzávalók:

Tészta: 80 dkg liszt, só, 1,5 dl étolaj, 5 dl tej, 5 dkg élesztő
Töltelék: 20 dkg tarja, 10 dkg házi, füstölt sonka, 1 lilahagyma, ½ pohár tejföl, ízlés szerint só, mustár, bors
Elkészítés: Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tészta többi hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Hatfelé osztjuk, kinyújtjuk és háromszögekre vágjuk. A töltelékhez ledaráljuk a tarját és a sonkát, a lilahagymát lereszeljük és összekeverjük a tejföllel, sóval, mustárral és borssal. Minden háromszögre teszünk egy kiskanállal a töltelékből, majd feltekerjük. A tetejét megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 15-20 percig sütjük.

Készítette: Tóth Árpádné


Sajtos rúd (gluténmentes)

Hozzávalók

Tésztához: 40 dkg gluténmentes liszt ( Schär Farina), 20 dkg Rama, 120 ml tejföl, 2 db tojás (1,5 a tésztába, 0,5 a tetejére), 10 dkg reszelt sajt, 2 ek. só, 1 cs sütőpor
Tetejére: 0,5 db tojás, reszelt sajt
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Húsdarálón kinyomjuk. Tepsibe tesszük, megkenjük a maradék tojással. Megszórjuk reszelt sajttal. 200°C-on kb 15 percig sütjük. Ne süssük túl, mert akkor kemény lesz.


Húsos bukta

Hozzávalók

Tésztához: 1 kis pohár joghurt, 2 dl tej, 1 tojás, ½ dl olaj, 2 tk. só, 50 dkg liszt, 2 ek. burgonyapehely, 1 tk. cukor, 2,5 dkg élesztő
Töltelékhez: apróra vágott kolbász, bacon, sonka, füstölt tarja
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Hozzáadjuk a tészta többi hozzávalójához, majd jól összegyúrjuk. A tésztából gombócokat formálunk. A gombócokat nagyon vékony téglalapra kinyújtjuk. A tölteléket a ráhalmozzuk, majd bukta formára összehajtjuk. Sütőben megsütjük.


Snidlinges-sonkás-sajtos minimuffin

Hozzávalók

Tésztához: 25 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 10 dkg főtt sonka, 5 dkg reszelt sajt, 1 marék aprított hagyma, 2 tojás, 50 ml olaj, 4 púpos ek. görög joghurt, 1 nagy csipet só, 1 dl tej, bors
Elkészítés: A tojást, olajat, joghurtot, tejet robotgéppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, s jól elkeverjük. Kapszlikkal bélelt muffintepsibe tesszük, s 180°C-on megsütjük.


Húsvéti előzetes

Hozzávalók

Tésztához: 90 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dl tej, 3 dl étolaj, 2 ek. tengeri só
Töltelék: 30 dkg főtt, füstölt sonka, 15 dkg reszelt sajt, 1 pohár tejföl
Tetejére: 1 tojássárgája
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejjel, pici cukorral felfuttatjuk, majd az étolajjal és a maradék tejjel jól elkeverjük. Ezeket a hozzávalókat a meglangyosított liszttel – amelyben a két ek. tengeri sót elkevertük – alaposan összegyúrjuk. Ha kész a tészta, cipó formában konyharuhával letakarva fél óráig kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet: a ledarált főtt sonkát a reszelt sajttal és az 1 pohár tejföllel alaposan kikeverjük. Meglisztezzük a megkelt tésztát és 6 db kis cipót formázunk belőle. Egyenként kinyújtjuk a cipókat, kb fél cm vastagságúra (kör alakúra), majd mindegyiket 8 egyenlő részre vágjuk fel. A kis háromszögnyi tészta közepére rakjuk a tölteléket és kifli formában felgöngyöljük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kifliket, majd felvert tojássárgájával átkenjük a tetejüket. 180 °C-on 25 percig sütjük.


Snidlinges túrós pogácsa

Hozzávalók

Tésztához: 58 dkg liszt, 1 ek. só, 1 cs. sütőpor, 50 dkg túró, 50 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor snidling, 2 tojás
Tetejére: 1 tojás, szezámmag
Elkészítés: A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, duplán hajtogatjuk. Ismét nyújtjuk, szimplán hajtogatjuk. 2-3 órára hűtőben pihentetjük. 1 cm vastagra kinyújtjuk. 45 percig pihentetjük. Megkenjük a tojással, megszórjuk szezámmaggal. Szaggatjuk, majd először 190°C-on hagyjuk megemelkedni, majd 170°c-on sütjük tovább.


Pikáns sajtgolyó

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 25 dkg krémsajt, 10 dkg reszelt füstölt sajt, só, őrölt fehér bors, 30 szem szőlő, 15 dkg durvára vágott pisztácia
Elkészítés: A túrót villával alaposan áttörjük, a krémsajttal és a reszelt sajttal kikeverjük, kevés sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük. A masszából a tenyerünkben nagyobb diónyi darabokat készítünk, mindegyik közepébe belenyomunk egy-egy szem szőlőt és újra gombóccá formázzuk. A durvára vágott pisztáciában megforgatjuk, folpackkal letakarjuk és tálalás előtt néhány órára behűtjük.