Borszakmai rendezvények a hétvégén

2017. április 6-án kezdődik a Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat első része, mely alapvetően bor-szakmai rendezvényekből áll. Április 6-án délután Szövényi Áron vezetésével több mintát ízlelhetnek meg a kőszegi és környékbeli gazdák, borászok. Először pontozzák a kóstolt bort, majd megbeszélik az adott pontokat, megpróbálnak következtetéseket levonni az érzékszervi vizsgálatból és végül a termelő „vall be” mindent: szőlészeti folyamatokat, szüretet és alkalmazott borászati technikákat. Jó alkalom ez a zsűrizés gyakorlására, a borkészítés során elkövetett hibák tanulságainak levonására. Másnap, április 7-én kerül lebonyolításra a Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny. A VERSENY SZAKMAI VEZETŐJE: Szövényi Áron borász. Összesen több mint 30 borász bírálja a 208 benevezett mintát. A Vas megyei versenyre 93 bor nevezett, a nemzetközire 115. A program elején Marton Ferenc a Vas megyei Közgyűlés alelnöke, Huber László polgármester, Mittlné Ódor Anita a Kőszeg-Vaskeresztesi Hegyközség elnöke és Tóth Noémi kőszegi borkirálynő köszönti a megjelenteket. Közreműködnek a Kőszegi Borbarát Hölgyek – akik a borok kitöltéséről gondoskodtak – és elnökük Orbán-Tóth Adrienn, illetve a Kőszegi Borbarátok Egyesülete elnöke, Alasz László. Pócza Zoltán – a rendezvény fő szervezője – a zsűrizés menetének ismertetése előtt megemlékezik Szövényi Ernőről, aki a borversenyek létrehozójaként és a kőszegi bor elkötelezett híveként a legtöbbet tette az elmúlt évtizedekben a minőség javításáért. Halála után a Szövényi család két újabb sarja lépett be a szakmai munkába (Szövényi Viktória a lánya és Áron az unokaöccs), szervezésbe, biztosítva a versenyek jövőjét. Így már három generáció tesz sokat – Szövényi István díszpolgár, Ernő édesapja, egykori múzeumigazgatóként – a Szőlő Jövésnek Könyve hagyományának feltámasztásáért.

A versenyt anyagilag is támogatja Vas Megye Önkormányzata és a Kőszeg-Vaskeresztesi Hegyközség!

A szokásos borversenyek mellett gasztronómiai zsűri is dolgozik, akik Vas megye benevezett boraiból kóstolhatnak meg 19 bort. Itt a cél egy olyan menüsor összeállítása, mely egy borvacsora keretében el is fogyasztható. A zsűrihez a nép képviseletében csatlakozik az alelnök úr, a polgármester úr és a borkirálynő. A versenyek eredményhirdetésére 2017. április 24-én a szőlőhajtások bejegyzésekor kerül sor a Jurisics vár lovagtermében.

Április 8-án este kerül megrendezésre a II. Kőszegi BorKorzó, melyen a város és városkörnyék pincészetei kínálják a Juriscs vár lovagtermében boraikat. Az ínycsiklandozó falatokról a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete gondoskodik.

A szakmai program április 22-én a Szőlő és Klíma konferenciával folytatódik a Zwingerben.