Bortavasz 2016

 

Ismét készül a szomszéd “főztje”, méghozzá a jól megszokott és bevált recept szerint. A recept szerint, amely nagyon egyszerű, és szinte változatlan. Változatlan, de mégis valahogy évről évre jobb. Szépen alakítják az igényekhez, azaz inkább mi, borturisták alakítjuk, a szervezők pedig olvasnak a sorok között.

Adott 60-70 kilométernyi borvidék Dél-Burgenlandban… Ehhez végy több, mint 60 pincét, bízd a gazdára, borászra a vendégeket, nyisd ki az ajtót, a vendégekért pedig küldj buszt. A nyitott pincékből érkező borokat kísérd falatkákkal, fűszerezd meg vendégszeretettel. Amennyiben az előző évben is “nyitott pincés” voltál, akkor a beérkező vendégeknek szolgálj újdonsággal, meglepetéssel…
Kóstoló a receptből Thomas Schreinertől
A “receptre írt” két napon – 2016. április 30-án és május 1-jén – biztosan borospohár lesz a kezünkben. A Weinidylle Südburgenland szervezésében a Bortavasz 2016-ban is a már jól bevált tematika szerint működik. A borhétvége részleteit a szervezők, Thomas Schreiner és Harald Popofsits ismertették.
Az utazás

Az előző évek jó alapot biztosítanak, így, ahogy eddig minden évben – a vendégekhez rugalmasan igazodva – elvisznek minket Dél-Burgenland borútjaira a Shuttle busz rendszerrel. Ennek köszönhetően látogathatóvá válik 9 kis borvidék, ahol több, mint 60 borász 300 bora lesz kóstolható, ráadásul a rendszernek köszönhetően a zéró tolerancia elvárásainak is maximálisan eleget tehetünk a bizto(nságo)s ki- és hazautazással. A főbb vonalak mellett minden településen biztosítják a pincészetek és a buszmegállók közötti utazást.

– A megyeszékhelyről, vagyis Szombathelyről Eberau-ba (Monyorókerék) juthatunk. Eberauba szombaton (április 30.) 9:45-kor és 11:45-kor indulnak a buszok az Ady térről, vasárnap (május 1.) reggel 9:45-kor megy a busz.

– Kőszegről Rohoncra (Rechnitz) szombaton 10:00-kor és 12:00-kor indulnak buszok az autóbusz-állomásról, vasárnap pedig 10:00 órakor.

– A Körmendi járatok indulási időpontja szintén szombat 10:00 és 12:00, vasárnap 10:00. Körmendről Moschendorfba (Nagysároslak) mennek a buszok.
Bortérkép – Fehéreket északon, vöröseket Eisenberg környékén, Uhudlert délen kóstolhatunk

Kóstoljunk direkt(termőt)!

Ausztria legkisebb borvidéke a határ mellett húzódik Rohonctól Moschendorfig (Nagysároslak), így a kb. 60 kilométer hosszú földrajzi távolságon változatos talajszerkezettel és klímával találkozhatunk. A borvidék két alapvető fajtája az Olaszrizling és a Kékfrankos, továbbá sokat hallott kifejezés errefelé az Uhudler, amely néhány – engedélyezett körülmények között termeszthető – direkttermő szőlőt összefoglaló bor neve. Hazánkban kizárólag kiskertekben találkozhatunk a mindent túlélő fajtákkal, de az Unió munkálkodása Ausztriában is érezteti hatását. Kétséges ugyanis a jövője, ezért három szervezet két különböző oldalról vizsgálja a bor élettani és gazdasági hatásait.

Fent, északon, Rohonc (Rechnitz) a borvidék legészakibb pontja, 600 méteres magasságban is találhatunk szőlőket. Jellemzően fehérboros régió, itt főként Olaszrizlingeket (Welschriesling) kóstolhatunk. A borok gyümölcsösek, savban gazdagok, minerálisak. Az alacsonyabb területekről kikerülő vörösborok pedig vitálisak, élénkek. Kötelező feladatnak tűnik a Straka – Jürgen Horvath – Arkadenhof Mandl “tengely” kóstolása.

A következő régió Eisenberg és vidéke. A Kékfrankos ideális termőhelye, a borok itt testesebbek, minerálisak, pikánsak, intenzív jellegűek, amely karakterekkel csak itt találkozhatunk ezen a borvidéken. Az ásványosság a teljes borvidékre jellemző, de Eisenberg intenzitása egyedülálló, így a Vas hegy kiemelkedik a régióból. A Deutsch Schützen-Eisenberg (Németlövő-Csejke) “apelláció” kóstolása bizony megér néhány órát. Az előző években többször “lekóstolt” Kopfensteiner, valamint StenphanO boraiban a terroir jelleg biztos pont, tulajdonképpen a Vas hegy tükörképével találkozhatunk, mely a borospohárból tekint vissza.

Csaterberg (Csatér-hegy) kicsi, gyalogtúrás régió, ideális kerékpáros kis borvidék a maga romantikájával.
A 498 hektáros eisenbergi borvidék déli régiója igazán délies.Csendes, nyugodt, családias, szélvédett területein a napsugarakkal együtt fakadhatunk egy pohár borra. Délen a borok erősebbek, testesek. Az Uhudler vidéke, Heilgenbrunn és Eltendorf (Ókörtvélyes) régió egészen egészen másfajta borokat rejt, mint az északi(bb) Kékfrankosok, de a direkttermő mindenképpen kultikus borrá nőtte ki magát.

A rendezvény hétvégéjének péntek estéjén (2016. április 29.) a Wein Trophy 2016 borversenyre Hannersdorfban (Sárfalva) kerül sor. A borverseny keretén belül a régió három legjellemzőbb borát versenyeztetik, így az Olaszrizlingeket, a Kékfrankos Classic, valamint a Kékfrankos Reserve tételeket. Pénteken elismerésben részesítik Dél-Burgenland legjobb borlapjával rendelkező vendéglősét is. A borászok a vacsora előtt, 17:00 órától bemutatják a borversenyen jelölt összes bort, a gálaest 18:30-kor kezdődik.
Thomas Schreiner és Harald Popofsits

Jegyinformációk

A Bortavaszra szóló kétnapos jegy 29,-EUR, mely magában foglalja a teljes buszhálózat ingyenes használatát, valamint a résztvevő borászatoknál történő kóstolást.

2016. április 20-ig kedvezményesen, 25,- EUR ellenében vásárolható, illetve rendelhető jegy. Elővételre a www.bortavasz.at oldalon van lehetőség. Az elektronikus levélben küldött utalványt a helyszínen lehet majd jegyre váltani – bármely résztvevő borászatnál, a vinotékákban, vagy az információs pontokon -, a buszokra történő felszálláskor nem kell, és nem is lehet jegyet váltani.

A pincék mindkét nap 10:00 órától 19:00 óráig lesznek nyitva. A jegy birtokában kapunk egy egyedi borospoharat (hozzá egy praktikus pohártartót), egy borkalauzt, részletes térképeket, a buszhálózat menetrendjét, és egy 5,- EUR értékű bónt, amelyet legalább 6 palack bor vásárlása esetén válthatunk be.
Pincészetenként öt különféle bort kóstolhatunk meg, így biztosan a nekünk tetsző tételből rendelhetünk. Hasznos szolgáltatás a borszervíz: a megvásárolt borokat nem kell egész nap magunkkal cipelni, a palackokat ugyanis este (vagy másnap, illetve akár egy későbbi időpontban is) átvehetjük a kijelölt vinotékákban.

Minden receptet érdemes elolvasni, illetve legalább egyszer kipróbálni. Ha ízletes-élvezetes volt az összkép, akkor pedig érdemes rendelni is. Hazahozhatunk pár palackkal a “hegyről”, aztán majd egy napos tavaszi délutánon “kerti munkázhatunk” az ásványos-citrusos, könnyed rohonci Olaszrizlinggel, estébe indulhatunk a szamócás-epres ízvilágú Uhudlerrel, a karakteres, áfonyás-csokoládés-minerális Kékfrankosokkal pedig kerti partizhatunk és grillvacsorázhatunk. Szóval recepttel a kezünkben eredjünk a rendelés nyomába!

Bővebb információ, a résztvevő borászatok listája, a teljes buszhálózat térképe a Bortavasz hivatalos oldalán található.