Bozsok a soproni borvidék térképén

Bozsok piciny alig 400 fős település, mely tulajdonképpen a vidéki civilizáció megtestesítője. Minden megvan, vagy meglesz, ami egy települést értékessé tesz. Népszerű csárda, minőségi híres cukrászda, kultúra, kastély, történelem, szőlőhegy. Én az utóbbival szeretnénk picit többet foglalkozni jelen írásomban.

A bozsoki Malomporta fogadó kóstolóterme

Sok turista egy idegen környezetben mindig a helyi terméket vagy épp azt keresi, amit máshol nem talál, és nem szerezhet be. Nos, erre remek mérce a helyi bor. A helyi bort természetesen most a lehető legpozitívabb értelemben gondoltam. Egy olyan ékkő, ami teljesen egyedivé és megfoghatóvá teszi a tájat. Nincs ember, aki ne csodálkozna és sóhajtana fel a szőlőhegy tetején lévő stégen attól az érzéstől, amit csak a természet adhat. Nyugodtság, harmónia, panoráma, romantika.

Romantika elengedhetetlen eleme a történetnek, mert itt egész egyszerűen mindenbe szerelmesnek lehet lenni.

A bozsoki szőlőhegy szomszédos az osztrák rohonci településsel, így történetük is egybeforr, ám amit az osztrákok korábban már kiaknáztak, az nálunk magyaroknál még váratott magára. Átgondoltan, megtervezve körvonalazódott több vállalkozó szellemű egyénben az érték újrateremtése. Újat nem kellett kitalálni, csak megfelelő köntösbe öltöztetni.

Vendégvárós borászattal jelenleg 2-3 család foglalkozik. Többek között ez is az apropója a cikküknek, ugyanis amit elmondani nem lehet azt talán jobb megélni. Minőségi vendéglátás piciben.

Gáspár Szabolcs az a lakos, aki a borászkodást még édesapjától rejtetten tanulta. Megfertőződött és megbetegedett. Bekerült a mókuskerékbe és onnan kiszállni már nem is érdemes. Borász lett belőle. Rájött, hogy a vendéglátós szakmából kiszakadva mi minden örömöt és vágyakozást adhat ez a családjának és az életszemléletének.

Gáspár Szabolcs

A komolyabb borászkodást gyakorlatilag a nulláról kezdte építeni egy barátjával kettesben. A történet eleje hozott némi nehézségeket, de úgy tűnik a jó bornak idő kell. A GazsiBor úgy néz ki lassan megérkezik a kijelölt útra. A természetesség, az egyediségek, a ritkaságok ami szavak jellemzik a borait. Egy borvacsorán volt szerencsém végig kóstolni a tételei legjavát. A borok színfoltját csak a mellé párosított ételek és a környezet emelte. A Malomporta vendégfogadó adott helyet a helyi termelők exkluzív bemutatójára. Spoilerezés nélkül remekül vizsgáztak a borok.

Szabolcs volt az első helyi gazda, aki benedvesítette a poharakat. 3 tételt hozott, mert a vörösöket pincében hagyta. Ezek közül az első egy olyan szőlőről származott, amit édesapja gondozott, de a borát sajnos már nem kóstolhatta. 9 éves telepítésről származó Királyleányka volt. A megjelenése elegáns és remekül mozgott a pohárban. 12,5 % alkohollal kellemes összhangot eredményez. A végén némi édesebb vonal is tapasztalható volt, ám szinte emelt a fényén. Tökéletes aperitif egy vacsora elején.  A gazda közben történetek tömkelegébe kezdett és elmondta, Bozsok jellegzetességeit. Sziklás-kristályos csillámpala jellemzi a szőlőhegyet, éppen ezért a borokban is az ásványosság szinte kivétel nélkül felfedezhető bennük.

Öregfiúk bora 35 éves gondolat eredménye. Akkor történt a terület beültetése akkor még vegyes nyilvántartás szerint. Korai piros veltelíni és királyleányka tőkék váltogatják egymást. Naturális szőlőíz 13,5 % alkohollal, erős savakkal, szerényebb illattal rendelkezik. Eltartható, érlelhető stabil tétel. Komoly feladat.

Közben Szabolcs kémlő szemekkel vizsgálja a kemény bírálatot,hisz a szem nem tud hazudni. Kimondatlanul ez járhatott a fejében. Na ezért megérte elkészíteni, és ennyi várni.

Harmadikként a pohárba egy rozé került, mégpedig Syrah és Kékfrankos házasítással. Szabira jellemző szerényebb illattal, francia stílusban elkészített bort kaptunk. Erős test, magas alkohol. Azt hiszem már az eddig kóstolt borokért megérte végig ülni a bemutatót.

Dömötörfi Ákos az örök kalandor, aki sorra várja az újabb kihívásokat. Élteti és mozgatja a bor szeretete. Teljesen hobbiborászként volt jelen az estén és hordós Chardonnay borát dugózta ki az este során. A fantázia és a lehetőségek tárháza kirepült a palackból. Gyönyörű tétel. Teljes összhang az évjárat és az érlelés között.

Dömötörfi Ákos

Frank János vonultatta fel a testesebb vörösborokat. Kékfrankos és Blauburger bora minden elismerést megillet. János kőszegi területen, de bozsokon borászkodik. Sokat és eredményesen tesz azért, hogy borai iránt tisztelettel legyenek a fogyasztók.

Frank János

Bozsok jó irányt vett, és a történet csak folytatódik, mert foglalkozni kell egy ilyen értékkel. Jelen írásommal bíztatok mindenkit, hogy legyen részese a helyi kultúra legmeghatározóbb elemének a minőségi borfogyasztásnak, és köszönthessék borászkollégák barátként a vendégeiket.