Csepregi Szüret 2022

Ilyenkor, szeptember végén, október elején megélénkül az élet a csepregi hegyen is. Vidám nevetéstől és szőlővel megrakott traktoroktól hangos a hegy, mert kezdődik a szüret.
A szüret az egyik legfontosabb esemény a hegyen. Ehhez az eseményhez kapcsolódnak különböző hagyományok Csepregen is, mint a szüreti felvonulás, szüreti bál.
Ebben az évben 2022. szeptember 17-én tartották városunkban ezt a jeles ünnepet.
Sok volt az érdeklődő a hűvös idő ellenére. A Horvát testvérváros is képviseltette magát. Szüreti jelképekkel, feldíszített traktorokkal, járművekkel vonultak Csepreg város utcáin a különböző civil szervezetek, intézmények képviselői. Lovasok nélkül nincs szüreti felvonulás. Hátaslovakkal, pónilóval, hintókkal, fogatokkal vettek részt a felvonuláson. Az utcákon több helyen almával, borral, szőlővel kínálták a felvonulókat.
A Csepregi Borbarát Hölgyek vezették a sort, az ő feldíszített traktorjukon vonultak a Kőszegi Borhölgyek is.
Csepreg Város Fúvószenekara és a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara hangulatos zenét játszva vonultak végig Csepreg Város utcáin, nagy sikert aratva. A Fő térre beérkező felvonulókat Ziembiczki Erzsébet, a Művelődési Ház igazgatónője köszöntötte, majd a Csepregi Borhölgyek és borosgazdák léptek színpadra.
Horváth Edina, a Csepregi Borbarát Hölgyek Egyesületének vezetője és Tóth Marcell, a Csepregi Borbarát és Turisztikai Egyesület vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, átadták Horváth Zoltán polgármester úrnak a terménykosarat, és hagyományos módon engedély kértek a szüret megkezdésére.
A polgármester úr köszöntője után színpadi programok következtek: többek közt a Férfi Dalkör, Farkas Sándor Egylet, Borbarát és Turisztikai Egyesület – Dunántúli bordalok, Citeraszók, valamint a Vasvári Színkör vásári komédiája…
Csepreg Város Fúvószenekara és a mazsorettek műsora után Kiss Gy. László – Lelkes András – Árendás Péter koncertjét is érdeklődve figyelték.
A Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara ifj. Sárvári József vezetésével fergeteges koncertet adott.
Big Mouse Band nélkül sincs szüreti fesztivál, most operettklasszikusokkal kápráztatták el a közönséget.
Egész délután finom boraikat kínálták a csepregi gazdák, mert bor nélkül sincs szüreti felvonulás.
Kézműves vásár, finom ételek, vidám forgatag töltötte be az egész Fő teret.
Szőlő, bor, közösség, kultúra, hagyomány volt ebben a délutánban.