Egyedülálló szokás Szent György napján Kőszegen

Április 24-én, Szent György napján idén is berajzolják majd a szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésének Könyvébe, de a járvány miatt csak a lehető legszűkebb körben, a kijárási korlátozás szabályait betartva ünnepelnek Kőszegen.

Így nem szakad meg Kőszegen a 280 éves hagyomány, az ünnepséget pedig az érdeklődők április 24-én 11 órától a város facebook oldalán https://www.facebook.com/koszeg/ élő közvetítésben követhetik majd nyomon.

Szőlő Jövésnek Könyve /vaskarika.hu/

A hagyomány szerint a helyi gazdák Szent György napján mutatták be a város elöljáróinak a szőlőhajtásokat, a hajtások fejlettségéből lehetett következtetni a várható termésre. Megfigyeléseiket 1740 óta rajzolják be a Szőlő Jövésének Könyvébe.

A kőszegi hagyomány 2013-ban felvételt nyert a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, tavaly pedig a Magyar Értéktárba került be.

Emberléptékű város – mondják Kőszegről, ahol élni jó, megpihenni jó. Kőszeg és környéke Magyarország egyik legrégebbi szőlő és bortermelő vidéke. A nyugati határ mellett, az Alpok keleti nyúlványainál található 12 ezres helység kicsiny ugyan, de annál gazdagabb a történelme! A középkorból az első írásos emlékünk a borról 1279-ből származik.

A „Szőlő Jövésének Könyvébe” történő berajzolás, a hajtások ünnepélyes bemutatása a polgármesternek és a mindezt körülvevő, hagyományokat idéző ünnepség ősi rítusból származó, majd a szakralitásból társadalmi-politikai szokássá vált ünnepi esemény.

Hajtások bemutatása Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Egyúttal a természetre vonatkozó ismeretek gyarapítását is szolgálta és szolgálja. Hajdan a berajzolásból és az utólag hozzáfűzött kommentárokból, ezek összevetéséből kíséreltek meg következtetéseket levonni a termés és az időjárás összefüggéseire, ma pedig előtérbe került a globális felmelegedés kérdése, az éghajlat változása.

„A Szőlő Jövésének Könyve„. 1740 óta a Szent György napjáig kifejlődő szőlőhajtás, a „jövés” művészi igényű grafikáit és akvarelljeit ebben ábrázolták, amit egy idő után szöveges megjegyzésekkel is elláttak. A bejegyzéseket minden esztendőben igyekeznek azóta is megismételni, kivételt ez alól csak néhány háborús évvel voltak kénytelenek tenni. A rajzos, festett ábrázolásokból álló kódex máig élő hagyományt testesít meg és felbecsülhetetlen érték, a világon párját ritkító dokumentum!

A berajzolást vázlatok készítésével avatott képzőművész végzi, aki a tökéletes mérethűségre törekszik, majd nyugodt körülmények között akvarell technikával fejezi be az ugyancsak színhű festést. Természetesen az egész ünnepséget látványos elemek, zenei, táncos és szakmai előadások, programok kísérik.

Fotó: Unger Tamás | Vaol.hu engedélyével

A szőlőhajtások Szent György-napi bemutatásának legalább négyszáz, a hajtásoknak a Szőlő Jövésének Könyvébe történő bejegyzésének közel háromszáz éves szokása olyan, a világon egyedülálló tradíció és érték, amely méltán gazdagítja nemzetünk szellemi-kulturális örökségét.

A Hungarikum Bizottság dr. Nagy István agrárminiszter vezetésével 2019. április 8-án a Szőlő Jövésnek Könyvét és hagyományát kiemelkedő nemzeti értékként a Magyar Értéktárba emelte.