Egyszerűbb lehet az adminisztráció a kisüzemi bortermelőknek

A kisüzemi bortermelői nyilvántartásról egyeztetett az agrártárca hatóságokkal és borászszervezetekkel. Egyszerűsödik az adminisztráció, az ezer hektoliternél kevesebbet termelő pincészetek gyakorlatilag kikerülnek a jövedéki körből.

A kisüzemi bortermelői nyilvántartást mutatta be a Földművelésügyi Minisztérium a borászati hatóság, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a jövedéki hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakértőinek és a termelői szervezetek, borász-érdekképviseletek képviselőinek a napokban. Egy európai uniós derogáció lehetővé teszi, hogy az ezer hektoliternél kevesebbet termelő pincészeteket gyakorlatilag kivegyék a jövedéki körből – nyilatkozta Gál Péter, az agrártárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Magyar Hírlapnak.

Az új jövedéki törvényt – amely már tartalmazza az uniós irányelvet – az Országgyűlés tavaly fogadta el, és idén július elsejével lép hatályba. Ehhez kapcsolódik végrehajtási rendeletként a kisüzemi bortermelők nyilvántartásának szabályozása. Jelenleg egy kistermelőre, aki például csupán tizenöt hektoliter bort állít elő, ugyanazok az adminisztrációs szabályok vonatkoznak, mint arra, aki tizenötezer hektolitert készít. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: választható az új szabályozás, amely egyszerűsíti az adminisztrációt. A kisüzemi bortermelők a jövedéki szabályok nagy részének végrehajtása – például a jövedéki nyilvántartások vezetése – alól mentesülnek.

Gál Péter megjegyezte: a kisüzemi bortermelői nyilvántartás előnye, hogy a borok nyilvántartásához csak a legszükségesebb dokumentumok beszerzésére és vezetésére van szükség. A borkészítés és -értékesítés teljes folyamatának adminisztrációja könnyebben áttekinthető, ráadásul igazodik a kistermelői borkészítés gyakorlatához: jellemzően kicsi, kevés számú bortétel, arányaiban jelentősebb veszteségek. Éppen ezért ehhez idomul a veszteségátalány is. Összességében az adminisztrációra fordítandó idő jelentősen csökkenthető. A kisüzemi bortermelői nyilvántartásról szóló dokumentumot termelői kezdeményezésre, a borászok tapasztalatai alapján állították össze.

Az agrártárca államtitkára elárulta: az új szabályozás bemutatása után megkezdődik a tesztelés, amely egy hónapig tart, több tucat bortermelő a gyakorlatban mond véleményt az előírásokról. Egyébként kisüzemi bortermelő az a pincészet lehet, amely teljesíti a kritériumokat. Így az utolsó három borpiaci év átlagában kevesebb mint évi ezer hektoliter csendes bort állít elő. Szőlőt, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust-sűrítmény kivételével borászati terméket másik tagállamból vagy harmadik országból nem szerez be. Csendes bort – a bérpalackozásra átadott, saját előállítású csendes bor visszaszállítását kivéve – nem szerez be. Csendes boron kívül, valamint a saját előállítású csendes borból évente legfeljebb tízezer liter palackos erjesztésű kistermelői pezsgő előállításán, tárolásán kívül más jövedéki terméket nem állít elő, nem tárol és nem hoz forgalomba. A termelők számára továbbra is nyitott marad a borok értékesítése a hazai mellett más európai uniós tagállamok és harmadik országok piacain is.