Eldől, melyik lesz a Fesztivál Bora – Nádasdy Borverseny 2016

Küszöbön a júliusi fesztiválhoz kapcsolódó Nádasdy Borverseny. Szombaton (június 4-én) zárt szakmai bírálat dönti el, idén melyik minta nyeri a megtisztelő Fesztivál Bora címet. Alig egy hónap múlva, július 2-án pedig a várban tartandó Nádasdy TOP30 sétálókóstolón a közönségdíjas tételnek járó díjat is odaítélik. A régiós vázat vendégborászatokkal színesítik majd a fesztivál kapuin belül a Nádasdy Borbazáron, ahol a tervek alapján a pezsgőtől egy könnyű rizlingen és hordós fehérboron át – az érett vörössel karöltve – a természetes édes borig kóstolható lesz hazánk borvilága. Az előkészületek már javában zajlanak, ezekkel kapcsolatban faggatóztunk az okleveles borbírálónál, Wawrzsák Lászlónál, aki a borverseny elnöke.

Dénes Tibor

– Ezen a hétvégén már el is érkezik az idei Nádasdy Borverseny ideje. Hol tart ilyenkor, a finisközeli időszakban a szervezés?

Túl a nevezési határidőn javában benne vagyunk az előkészületekben. Virágzásunkat éljük, ha úgy tetszik. Ez valahol az a gyönyörű fázis, amelyet még sok munka követ, de a borverseny utáni sajtótájékoztatón beszámolunk a “szüretről”, az idei borverseny évjáratáról.

– A felhívásotok egyediségét tavaly az adta, hogy területi elv alapján, gyönyörű szőlőskertekből nevezhettek borokat. Idén is így működik?

A kiírásunk értelmében a néhai Nádasdy-birtokok területén működő mai borvidékek borászatainak küldtük el felhívásunkat. Az előzetes regisztrációk alapján a 2015-ös borversenyt meghaladó a minták száma, várhatóan több mint 80 bort zsűrizhetünk. A Soproni borvidékről, főleg kőszegi területekről nevezett a legtöbb borász, de arányaiban a Somlót lehet a legjobban “látni”. Hazánk legkisebb borvidékéről várhatóan mindhárom tanúhegy (Somló, Ság, Kissomlyó) bora is a zsűri elé kerül. A Badacsonyi borvidék pedig jelentős a pincészet / leadott minta arányszámában, míg a Balaton-felvidéki és Zalai nevezők között vannak új versenyzők.

Bővebben a programsorozatról