Fagykár: fontos a gyors bejelentés

Az ország jelentős részén kárt okozott a fagy az elmúlt napokban. Az érintett gazdák jogos, fagykárral kapcsolatos igényeit a kárenyhítési alapban lévő 24 milliárdos keretből elégíti ki az állam. Fontos, hogy a kárigényt a fagykár észlelésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni. A kamara falugazdászai a kapcsolódó egységi kérelmi ügyintézés gyorsításával is segítik a gazdákat ebben.agrár kamara

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az M1 tévécsatorna péntek reggeli műsorában is hangsúlyozta, hogy a fagykár észlelésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni a kárt annak enyhítése érdekében. A mihamarabbi regisztrációt segítendő a kamara falugazdászai a fagykár által érintett gazdák egységes kérelmének benyújtását soron kívül intézik, mivel a kérelem benyújtása után nyílik meg a kárbejelentő felület a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján.

Április 20-21-én és 25-én az ország számos megyéjében okozott károkat a fagy. Különösen a zöldségeket, gyümölcsöket és a szőlőültetvényeket érte kár, de bizonyos szántóföldi kultúrákban (például kelésben lévő kukoricánál) is kárt tett a fagy.

Mint Rácz Imre István, a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke az Inforádió péntek reggeli műsorában beszámolt róla, csak Szabolcsban – amely térség az ország kiemelkedő gyümölcstermelője – becslések szerint a megye 20 százalékán volt 70-80 százalékot meghaladó a fagy okozta pusztítás. Mindez főként az almát, meggyet, cseresznyét, barackot, szamócát, diót érintette. Ugyanakkor például Nyírbátor és Nagykálló járásban a -4-6 fokos hideg szinte 100 százalékos károkat okozott.

A kárenyhítési alapban idén 24 milliárd forint van, ebből próbálják az egész országban a gazdák jogos, fagykárral kapcsolatos igényeit kielégíteni – tájékoztatott csütörtökön Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Az államtitkár is kiemelte: a gazdáknak 15 napjuk van arra, hogy kárigényüket bejelentsék, nagyon oda kell figyelni a határidőre.
A szaktárca szerint a 2012-ben megújított agrárkár-enyhítési rendszer forrásai bizonyosan elegendőek lesznek a károk uniós szabályok szerint adható maximális összegű kompenzációjához.