Folytatódott az egyedülálló hagyomány Kőszegen: berajzoltak a Szőlő Jövésnek Könyvébe

A Szőlő Jövésnek Könyvébe való újabb bejegyzéssel folytatódott vasárnap a bortermelő város egyedülálló hagyománya, amely Szent György napjához kapcsolódik.

A hegymesterek reggel korán lemetszik a friss tavaszi szőlőhajtásokat – jövéseket –, és 1740 óta évenként megörökítik azokat ebben a könyvben. Vasárnap zenés történelmi jelmezes menet vonult a város utcáin a Borok házától a Jurisics térre, ahol két puskalövéssel tisztelegtek a hagyományőrzők, majd bemutatták és megáldották a szőlőhajtásokat. Básthy Béla polgármester köszöntötte a résztvevőket, a borászokat és mindazokat, akiknek fontos a múlt. 

Kiemelte, hogy a Szőlő Jövésnek Könyve által Európában is egyre ismertebb a város. A kötet 282 éves hagyomány lenyomata, de annál jóval régebbi lehet, valószínűleg már a 16. században, az ostrom idején is megvolt. A borászok képviseletében Böröcz Tamás, a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke a hajtásokról szólva elmondta: a késői rügyfakadás ellenére egy jó év reményét mutatják, jól kirajzolódik a fajták közti különbség. 

Olvassa tovább a vaol.hu oldalon.