Szőlő Jövésnek Könyve

A rendezvény ideje: 2016. április 24.
Helye: Kőszeg, Főtér

A tájegység múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. A város birtokában 1755-ben már 45 hold volt. Kétségtelen, hogy ez idő tájt szegénynek, gazdagnak, egyénnek és közösségeknek a fejlett céhes ipari, kereskedelmi tevékenység mellett a borászat is fontos, ha nem a legfontosabb bevételi forrása volt.
Nem csak a bortermés gazdasági fontossága, hanem az a sajátos embersors – szőlő – bor kapcsolat késztette a várost a Szőlő Jövésének Könyve 1740. évi megnyitására. A művelődéstörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű könyv születésének oka az első lapján olvasható sorokból kitűnik. Nem véletlenül esett egybe évszázadokon át a szőlőhajtások bemutatása a bíróválasztás fontos eseményével.

“Eleitűl ezen N(emes) Városban bévett szokás szerint Szent György napján, úgy, mint szokot, Bírói Választás napján az Hegy Mesterek az Tanátsházba szoktak szőlő jöviseket (hajtásokat) hozni, mellyek által az Városy Lakósok is az Borbéli terméshez reménységhek volt, ezen jövisek ekkoráigh könyvben nem rayszoltattak, következendőképpen Emberekk elméjébül is kihültek, hogy azért az Posteritás is megh tudhassa minémő boldogh lés boldogtalan Sorsra jutott ezen Városnak állapottya, ezen belől irt mód szerint következik az esztendők száma, mellyben continius temporibus de Anno ad Annum minémő jövisek lettenek, azokon minémő bor is termett.”

A rügyfakadás a város bortermelő lakosságán kívül elsősorban a város gazdaságpolitikájáért felelős, újonnan választott bírót érdekelte. A szőlőkönyvben évről-évre szebbnél szebb ceruza-, tollrajzok, majd akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait.

Kőszeg Város Önkormányzata „A Szent György-napi Szőlő Jövésnek Könyve hagyománya”-val 2013-ban felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az idei program részleteiről az alábbiakban olvashatnak.

A rendezvénysorozat több irányból is szeretne emléket állítani a város hivatalos ünnepnapjának a Szőlő Jövésnek Könyve napjának, a Szent György Napnak.

  • Egyrészről a Szövényi Ernő (2010 †) borász szakmai munkájának folytatásaként színvonalas megyei borversenyt rendezünk. Ennek felhívását kérjük közöljék a nevezési időpontokkal is! A verseny előtti napon a nyílt szakmai borbírálat alkalmából lehet elemezni többek között a 2015. évjárat szőlészeti és borászati tanulságait, megosztani egymással a borkezelési módszereket. Az ide delegált borokat együtt fogja anonym módon elbírálni a szakmai stáb, gyakorlást is biztosítva a másnapi versenyre. A borversenyre 30 fős vizsgázott borbírálót várunk, ahol nem csak magyar szakemberek kóstolnak. A hagyomány továbbvitelét segítik Szövényi István egykori múzeumigazgatónk, díszpolgárunk unokái Szövényi Viktória és Szövényi Áron borászok.
  • Másrészről a város ünnepnapjához méltó zenei rendezvényekkel, hiszen a fúvószene is értékes hagyományunk. 1866-ban (150 éve!) alakult a fúvószenekar. Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara április 23-i koncertje: Tavaszi Hangverseny.
  • Megemlékezünk a hagyomány újjáélesztésért sokat tevő Bechtold Istvánról egykori solymász-ornitológus-természetvédő személyéről is egy megyei természetismereti vetélkedővel.
  • Április 23-án, az egykori vásári forgatagot felelevenítve szervezünk kézműves foglalkozásokat, folklórprogramokat és borkóstolót a várba!

ÁPRILIS 14. 14.00 – Jurisics Vár
Nyílt Borbírálat
A bírálat során a térség szakemberei vesznek részt ezen a bírálaton, mely egyben gyakorlás is a másnapi versenyre. A 100 pontos bírálati lap által meghatározott sorrend szerint elemzik a csupán fajtamegjelöléssel, évjárattal, és termőhely információkkal bemutatott mintát.

Vezeti: Szövényi Áron borász

ÁPRILIS 15. Péntek
10.00 Jurisics Vár
Vas Megyei Borverseny
A Vas Megyei Borverseny fővédnöke Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Szakmai vezetője Szövényi Áron borász, a szervezési Pócza Zoltán a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója. A Borbírálás az OIV (International Organisation of Vine and Wine) irányelvei alapján történik 100 pontos rendszerben. A rendezvényen idén harmadik alkalommal gasztronómiai zsűri is fog bírálni, akik különdíjjal jutalmazzák az általuk gasztronómiai szempontból legjobbnak ítélt bort, illetve borokat. A verseny értékelésére és a díjak átadására az április 24-i ünnepélyes bejegyzésen kerül sor.
A 2013-as évtől az aranyérmes borok, illetve az aranyak közül az első három helyezett a borverseny arany logójával is jelezheti eredményét borospalackján.

19.00 Jurisics Vár, Lovagterem
BorKorzó – borkóstoló borkorcsolyákkal
Városi borverseny eredményhirdetése
Hölgyek bora eredményének kihirdetése
Kőszeghegyaljai kereskedelmi forgalomban kapható borok kóstolója a Kőszegi Borbarátok Klubja szervezésében. Minőségi borkorcsolyákat a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete biztosítja!

(belépődíjas rendezvény!)

ÁPRILIS 16. 10.00 – Európa Ház
8. Szőlő és Klíma Konferencia

ÁPRILIS 18. 14.00 – Bechtold István Látogatóközpont
Bechtold István Megyei Természetismereti Verseny a Bersek Iskola rendezésében
A Bersek József Általános Iskola immár 18. alkalommal szervezi meg a hajtások egykori berajzolójának nevét viselő vetélkedőt, csatlakozva az ünnepi programhoz.

ÁPRILIS 20. 18.00 – Chernel Kálmán Városi Könyvtár
125 éve hunyt el Chernel Kálmán

ÁPRILIS 21. 14.00 – Dr. Nagy László EGYMI, díszeterem
Szent György-napi Énekkari Találkozó A Bersek Iskola rendezésében

ÁPRILIS 22. 18.00 – Jurisics Vár, Lovagterem
Sárkány a művészetben – a Kőszegi Művészeti Egyesület kiállításának megnyitója

ÁPRILIS 23. 10.00-17.00 – Jurisics Vár
Egész napos Kőszeghegyaljai borkóstoló program

ÁPRILIS 23. 18.00 – Jurisics Vár, Lovagterem
Tavaszi Hangverseny – Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara

ÁPRILIS 24.
Bejegyzés a Szőlő Jövésnek Könyvébe

07.30 – városi temető
Koszorúzás Bechtold István, Szövényi István a 125 éve elhunyt Chernel Kálmán díszpolgárok, és Szövényi Ernő vándorborász sírjánál

08.00 Chernel utcai városfal
Nyitragerencsérről érkező szőlővessző ültetése

08.30 – Borok Háza
Zenés menet a város utcáin a Borok Házától a Jurisics térre

8.45 – Jurisics tér
A szőlőhajtások bemutatása a polgármesternek

9.30 – Jézus Szíve Plébániatemplom
Ünnepi Szentmise a Tihanyi Bencés Apátság Énekkara közreműködésével

11.00 – Jurisics Vár
Szőlőhajtások bejegyzése a Szőlő Jövésnek Könyvébe és a Vas megyei Borverseny eredményhirdetése