Hajtások bemutatása 2022

Érdeklődő várakozás fogadta a Szent György-napi kőszegi ünnepségsorozatot, a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepséget.

Vasárnap reggel a díszpolgáraink sírjánál tisztelegtek a megemlékezők. A fajta 450 éves Az első vesszőket 2012-ben ültették a várfal tövébe. A „kert” létesítésében Láng József vállalt fontos szerepet. Elmondta, milyen szempontok szerint választják ki a hajtásokat: „Próbáljuk megörökíteni – minél objektívebben – a szőlő fejlettségi állapotát április 24-én.” A különleges hely, a „Várfal dűlő” legérdekesebb tőkéje Mariborból származik. A fajta (Modra Kaucina) mintegy 450 éves. „Ez a hely olyan, mintha Vaihingen és Nonsberg alatt lennénk” – mondta Básthy Béla polgármester, de úgy is tekinthetünk rá, mintha Szenc, Nyitragerencsér, Mödling határában járnánk. (Az ünnepségen a testvérvárosok közül Szenc küldöttsége is jelen volt.) Ez a domb a várfal mellett nem igazi szőlőhegy, nem a tőkék eredeti hegyvonulatai, mégis mindegyik jelen van ebben a mini kőszegi ültetvényben. A rügyek 24-én még fakadás előtt álltak. „Csak a szőlők ostromoljanak! Maradjon is így!” – zárta szavait a polgármester, amikor a nem kívánt háborús helyzetre utalt. A darabontok fegyveres védelme mellett.

A Borok Házától háromnegyed tízkor indult a felvonulás. A menetet Kőszeg Város Koncertfúvószenekara vezette. A nagyhírű Szőlő Jövésnek Könyvét a darabontok fegyveres védelme mellett a Jurisich Miklós Gimnázium diákjai vitték üvegbúra alatt. Őket a „szakcsoport” szakemberei követték. Utánuk a Borbarát Hölgyek Egyesülete és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes vonult. A hagyományoknak megfelelően a városháza előtt pihent meg a híres könyv. Darabontok puskalövései jelezték az ünnep kezdetét. A polgármester hangot adott reményének: „Adja a Jóisten, hogy a mi városunkban ritkán, akkor is általunk elrendelve, a mi örömünkre szóljanak a fegyverek!” A 282 éves könyv tiszteletet követel, egyben jelzi, hogy a kőszegi szőlőművelés hagyományai sokkal korábbról eredeztethetőek. Az ünnep egyben főhajtás is a hagyomány 365 napos gazdái, a borászok előtt, „akiknek a keze munkája nélkül nem lehetnének előttünk ezek a hajtások”.

A „mi városunk csodálatos gazdagsága mindig megmutatkozik”. Csak Kőszegen ünnepelhetjük azt a csodát, amint „a láthatatlan nemlétből, egyszer csak kilép a hajtás” – mondta Básthy Béla. A jó év reménye Böröcz Tamás hegyközségi elnök szólt, a reggeli órákban, a hét dűlőből begyűjtött vesszőkről. „A szőlőhajtások számunkra egy jó év reményét mutatják” – mondta, majd ismertette, milyen is volt a 2021-es év. Az idei esztendőben a hajtások fejlődése két hét lemaradásban vannak. A Kékfrankoson már látszottak a levélkezdemények. Ha az időjárás nem sanyargatja az ültetvényeket, akkor a múlt évihez hasonló mustfokú és savtartalmú termésre számíthatunk.

A híres könyv előtt tisztelgett a Kőszegi Borászok Egyesületének a vezetője, Kampits László, aki az elmúlt év eredményeiről beszélt. Kiemelt jelentőségű, hogy elkészült a minőségi és egyedi „kőszegi borok” készítésének a leírása. Feltüntetésre kerültek a történelmi szőlődűlők, új borkategóriákat és szigorú szabályokat határoztak meg. Megszabták, hogy milyen fajtákból, milyen eljárással és hol készülhet kőszegi bor. Kiemelt fajtaként rögzítették a Kékfrankost és a Blauburgert. Az ünnepség szerves része volt a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsora. Szilágysági táncukkal művészeti vezetőjükre, Dvorákné Kővári Anikóra emlékeztek. A bemutatott vesszőket Hurgoi Sándor atya áldotta meg. Borbarát Hölgyek Hagyományosan április 24-én avatják fel a Borbarát Hölgyek Egyesületének új tagjait. A harmadik éve koronáját viselő borkirálynő, Kamper Natália tett fogadalmat az egyesület elnöke – Tóth Adrienn – és a széles nyilvánosság előtt: „Ünnepélyesen fogadom, hogy… mindenkor a kőszegi bor hírét viszem, népszerűsítem; a kulturált borfogyasztást hirdetem!” A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes táncosai jó szívvel kínálták körbe a helyi vörösbort. Harminchárom esztendővel ezelőtt érte Németh Jánost az a megtiszteltetés, hogy először berajzolhatta a György-napi hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe.

Ebben az esztendőben „mintha ismételnénk a tavalyi eredményeket” – mondta ő is a lovagteremben, ahol az ünnepi események folytatódtak. A könyv különlegességét emelte ki, amikor annak időjárási, fejlődéstani, kultúrtörténeti és grafikai értékeire hívta fel a figyelmet. A minták mellett bekerült a könyvbe a kőszegi bor termékleírása: az eredet-megjelölés ismérveivel. A szakma és a nagyközönség

Ez alkalommal hirdették ki a Vas Megyei és a Nemzetközi Borverseny eredményeit. Megismerhettük Szövényi Áron szakmai értékelését is: „A versenyre érkező 262 minta bizonyítja, mennyire nagy szükség van a borok nemzetközi szintű megmérettetésére” – írta levelében. A járvány után először találkozott a szakma és a nagyközönség a kőszegi bor ünneplésére, hogy hangsúlyt kapjon az egyedülálló, 1740 óta vezetett Szőlő Jövésnek Könyve, és hogy elmondhassuk: tudjuk, „nem a sok dudaszó, hanem a sok kapa termeszti a szőlőt”, a rendezvényt pedig a Művelődési Központ munkatársai szervezték.

Kőszeg és Vidéke 2022. május 9. Tóthárpád F.