I. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

2017. február 4-én kerül megrendezésre a gasztrokulturális esemény a Jurisics várban, ahol bemutatásra kerül a vár 500 éves “égetett bor” hagyománya, lesz szakmai képzés, kóstoló, kulturális programok és eszem-iszom. Az eseményhez kapcsolódóan február 2-án pedig megrendezésre kerül az I. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny.

A verseny a kőszegi vár „égetett bor” hagyományainak folytatását tűzi ki célul. Ezen felül Magyarország, különösen a térség pálinkái, párlatai megméretetésével elősegíteni a minőség javulását, népszerűsíteni a kulturált pálinka fogyasztást.

A bírálat a Versenyszabályzatban rögzítettek szerint történik, amely a Jurisics-vár Művelődési Központ ás Várszínházban tekinthető meg, kérésre, postai, vagy elektronikus úton is eljuttatjuk az indulni szándékozóknak.

A részvétel feltételei:

Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, illetőleg a Jövedéki adóról és a jövedéki termékek különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény szerinti párlatokkal lehet, a versenyszabályzatban megadott szortiment szerint, az alábbi kategóriákban:

Borpárlatok

Almatermésű pálinkák / párlatok

Csonthéjas pálinkák / párlatok

Szőlő pálinkák / párlatok

Törköly pálinkák / párlatok

Bogyós, vad és erdei gyümölcs pálinkák / párlatok

Ágyas pálinkák / párlatok

Likőrök

A nevezési lap a Felhívás mellékleteként, vagy verseny szakmai vezetőjével történő egyeztetést (Rátz Mónika 30/4295564,) követően vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető (jurisics@koszeg.hu). A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók Kőszeg város hivatalos honlapján a www.koszeg.hu oldalon elérhetők.

A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként két palack versenytételt – 2 db 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére.

A versenytételek átvétele a 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. szám alatt történik 2017. január 30-án és 31-én 10.00 és 16.00 óra között. Posta vagy futárposta esetén is a fenti címre kell megküldeni tételeket. Ebben az esetben a nevezési díj utalható. Bankszámla szám: OTP Bank Kőszegi Fiókja: 11747051-15574493-00000000. Számlatulajdonos neve: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A megjegyzés rovatba a következő információkat kérjük megjeleníteni: pálinka – nevezés – név (nevező neve).

Nevezési díj: 1.000 Ft/minta

Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.  A versenytételek eredetét igazolni kell!

Az eredmények kihirdetését valamint a díjak átadására a kőszegi I. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2017. február 4-én.

Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár

A verseny kiírója, rendezője: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

A versenyre benevezett pálinkák, párlatok minősítése:

  • I. Páratlan Párlatnap Pálinkája, párlata, azaz a verseny legjobb pálinkája, párlata. A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként két palack versenytételt – 2 * 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére.
  • Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.  A versenytételek eredetét igazolni kell!
  • Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár
  • Arany-, ezüst-, bronzérem.

A bírálatra benyújtandó mintákat az alábbi megjelöléssel kell szerepeltetni:

  • a résztvevő neve és címe
  • a minta pontos fajta megnevezése

(kiírás szerint)

  • évjárat
  • alkoholtartalom
  • származási bizonyítvány száma
  • magánfőző esetén előállítási nyilatkozat

 

A Bíráló bizottság vezetője: Rátz Mónika.

A Bíráló Bizottság a megadott 20 pontos rendszer szerint végzi el az értékelést, az egyéni bírálat utáni konszenzusos vélemény kialakításával.

A versenytételek a beérkezéstől a kóstolás befejezéséig teljes anonimitást élveznek, melyért a szervező felel.

Eredményhirdetés:

Az eredmények kihirdetését valamint a díjak átadására a kőszegi I. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2017. február 4-én.

 

                                                                        Pócza Zoltán igazgató

Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház