I. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny

OAuthException: (#10) Application does not have permission for this action

2017. február 4-én kerül megrendezésre a gasztrokulturális esemény a Jurisics várban, ahol bemutatásra kerül a vár 500 éves “égetett bor” hagyománya, lesz szakmai képzés, kóstoló, kulturális programok és eszem-iszom. Az eseményhez kapcsolódóan február 2-án pedig megrendezésre kerül az I. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny.

A verseny a kőszegi vár „égetett bor” hagyományainak folytatását tűzi ki célul. Ezen felül Magyarország, különösen a térség pálinkái, párlatai megméretetésével elősegíteni a minőség javulását, népszerűsíteni a kulturált pálinka fogyasztást.

A bírálat a Versenyszabályzatban rögzítettek szerint történik, amely a Jurisics-vár Művelődési Központ ás Várszínházban tekinthető meg, kérésre, postai, vagy elektronikus úton is eljuttatjuk az indulni szándékozóknak.

A részvétel feltételei:

Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, illetőleg a Jövedéki adóról és a jövedéki termékek különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény szerinti párlatokkal lehet, a versenyszabályzatban megadott szortiment szerint, az alábbi kategóriákban:

Borpárlatok

Almatermésű pálinkák / párlatok

Csonthéjas pálinkák / párlatok

Szőlő pálinkák / párlatok

Törköly pálinkák / párlatok

Bogyós, vad és erdei gyümölcs pálinkák / párlatok

Ágyas pálinkák / párlatok

Likőrök

A nevezési lap a Felhívás mellékleteként, vagy verseny szakmai vezetőjével történő egyeztetést (Rátz Mónika 30/4295564,) követően vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető (jurisics@koszeg.hu). A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók Kőszeg város hivatalos honlapján a www.koszeg.hu oldalon elérhetők.

A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként két palack versenytételt – 2 db 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére.

A versenytételek átvétele a 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. szám alatt történik 2017. január 30-án és 31-én 10.00 és 16.00 óra között. Posta vagy futárposta esetén is a fenti címre kell megküldeni tételeket. Ebben az esetben a nevezési díj utalható. Bankszámla szám: OTP Bank Kőszegi Fiókja: 11747051-15574493-00000000. Számlatulajdonos neve: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A megjegyzés rovatba a következő információkat kérjük megjeleníteni: pálinka – nevezés – név (nevező neve).

Nevezési díj: 1.000 Ft/minta

Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.  A versenytételek eredetét igazolni kell!

Az eredmények kihirdetését valamint a díjak átadására a kőszegi I. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2017. február 4-én.

Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár

A verseny kiírója, rendezője: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

A versenyre benevezett pálinkák, párlatok minősítése:

  • I. Páratlan Párlatnap Pálinkája, párlata, azaz a verseny legjobb pálinkája, párlata. A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként két palack versenytételt – 2 * 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére.
  • Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.  A versenytételek eredetét igazolni kell!
  • Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár
  • Arany-, ezüst-, bronzérem.

A bírálatra benyújtandó mintákat az alábbi megjelöléssel kell szerepeltetni:

  • a résztvevő neve és címe
  • a minta pontos fajta megnevezése

(kiírás szerint)

  • évjárat
  • alkoholtartalom
  • származási bizonyítvány száma
  • magánfőző esetén előállítási nyilatkozat

 

A Bíráló bizottság vezetője: Rátz Mónika.

A Bíráló Bizottság a megadott 20 pontos rendszer szerint végzi el az értékelést, az egyéni bírálat utáni konszenzusos vélemény kialakításával.

A versenytételek a beérkezéstől a kóstolás befejezéséig teljes anonimitást élveznek, melyért a szervező felel.

Eredményhirdetés:

Az eredmények kihirdetését valamint a díjak átadására a kőszegi I. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2017. február 4-én.

 

                                                                        Pócza Zoltán igazgató

Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház