A szürettel kapcsolatos teendőkkel már végeztek, a must már megforrt, mindenhol bor van a hordókban. Ezek után a pincében folytatják a munkát a borászok. A tél a fejtések és a kénezések időszaka – mondta Kampits László kőszegi borász.
Alkalom nyílik a gazdák közötti eszmecserére is. Kőszegen sincs ez máshogy, hiszen az együttműködés jó. Értékelik az évet, megbeszélik a közös rendezvényeket és tervezik a jövőt.
Fontos, hogy hátradőlni még nem szabad, hiszen ilyenkor még folyamatosan változik bor, még tisztul. A szakembereknek pedig figyelemmel kell kísérniük ezt a folyamatot, hiszen az esetleges hibákat így azonnal ki lehet küszöbölni vagy javítani. Az idei évjárat nagyon jól sikerült. Sokáig volt meleg, a szőlő is korábban érett.
A vörösboroknál már most látszik, hogy nagyon szép színanyagok jönnek elő, illata és eleganciája is kiváló az idei boroknak – fogalmazott a szakember.
A rozék finom gyümölcsösek. A fehérborok illatanyagai kicsit visszafogottabbak, de erre lehetett is számítani. Nincs olyan év, hogy minden tökéletes legyen, mert ami a vörösbornak kedvez, az fehér társának már nem a legideálisabb.