Kőszeg az egyediségére alapoz

Kőszeg kicsiny település a Nyugat-Dunántúlon a Soproni borvidékhez kapcsolódva. A szőlőtermesztés és a borkultúra a településen nagy hagyományokkal rendelkezik. A múlt évtizedekben a területek lassú növekedésnek indultak. Az összefogás a termelők felől is elengedhetetlen.

Lassú, de jövőbe mutató utat jelöltek ki maguknak a helyi gazdák a minőségi előrejutást szem előtt tartva.

Cél az összefogás és az egységesség. Egy új, szigorú szabályozás megalkotása, új Prémium kategória létrehozása, ami egy biztos választást eredményez a vásárlóknak.

Na de kezdjük is az elejéről. Mi is az a kőszegi bor? Miért kell az utat kijelölni? Milyen tervek vannak?

A jelenleg is működő gazdasági szőlőtermesztés és borkészítés a rendszerváltás után indult újra és kapott egy nagyobb lökést. A lassan 30 éve kezdődő, illetve részben folytatott történet szereplői új felnövekvő generációval rendelkeznek. A tapasztalatok és a tudás halmozódik apáról-fiúra. A generációváltások mindig egy lendületesebb vonalat húznak maguk után. Az idő, mikor minden borászcsaládban kilátásban van egy új örökös elérkezett, és az összefogás is megfogalmazódott bennük.

Mik a konkrét intézkedések, miben látják a lehetőséget?

Kőszeg piciny bortermő vidék, ám az egyedisége magával ragadó. A hegyek adta egyedi klíma, a változatos talajösszetétel a lehetőségek tárháza mind-mind különlegesség teszik a vidéket. A termelők egy egységet képezve, de az egyéni szuverenitást megtartva összefogva képzelik el a piacon maradást. Ehhez viszont mindenki számára érthetővé kell tenni, hogy a kőszegi bor egyben minőségi megfelelést is eredményez(het). Létrehoztak egy olyan helyi termelői közösséget, ami menedzseli a szándékaikat, és elérhetővé teszi az érdeklődők számára. Kőszeg vonzáskörzetéhez számos olyan település tartozik ahol szintén hasonló körülmények között, ám jóval kisebb léptékekben van jelen a kultúra. A fiatalokkal való megismertetés, a jövőbe látás reményei fontosak. A könnyebb információhoz való jutás miatt létrehoztak egy közös honlapot. Igyekeznek közös megjelenéseket is szem előtt tartani. A közösséget építeni kell, nem rombolni. Mindemellett a törekvés elindult, de idő kell az eredmények kimutatásához.

Új piaci szegmenseket kell kijelölni, hogy a termék biztos alapon maradjon és tudjon hova fejlődni. Fontos az ősök felé való tisztelet és tudás megtartása, hiszen a borhoz idő és türelem kell. Enélkül elképzelhetetlen a mesterség. Azok a gazdák, akik főfoglalkozásként állnak a boraik mögé, fontos a folyamatos piacon való maradás, és a termékeik széthúzása a termékpalettájukon.