Kőszeg Városért Díjat kapott Láng József

Különleges ünnep különleges emberekkel – Szent István államalapító királyunk, a magyar államiság és az új kenyér ünnepén 42-en vehettek át kiemelkedő tevékenységük elismeréseként kitüntetést a Királyi Városnap helyett augusztus 20-án.

A pandémia miatt tavaly novemberben elmaradt a Királyi Városnap, ezért most adták át a városi elismeréseket. Básthy Béla polgármester köszöntötte a kitüntetetteket. Az önkormányzat 2020-ban új, magas presztízsűnek szánt kitüntetést alapított Kőszegi Életműdíj néven, melyet aktív időszakuk lezárása után kaphatnak olyan kőszegiek, akiknek több évtizedes munkássága különösen nagy, mondhatni „korszakos” hatással volt a város vagy valamely intézményének, társadalmi, gazdasági csoportjának, szervezetének életére. A díjjal arra a sokszor évtizedekig zajló, kitartó, fáradhatatlan munkára hívják fel a figyelmet, ami nélkül Kőszeg nem büszkélkedhetne nagy, sokszor évszázados múltú szervezetekkel, intézményekkel.

Láng József 1982-ben kezdte mezőgazdasági pályáját, s mára a kőszegi borásztársadalom megbecsült, vezető személyiségévé vált az évek során. Már általános iskolás diákként is kitűnt szorgalmával, a politechnika órákon osztályelsőként végezte kerti feladatokat, faipari, barkácsolási munkákat. Édesapja mellett- aki az akkori Szőlőtermelő szakcsoport telepvezetője, mindenese volt- kényszerűen is, de későbbiekben nagy odaadással sajátítottal el a szőlőtermesztés napi feladatait. Nem véletlen, hogy a gimnáziumi évek után Mosonmagyaróvári Egyetemre jelentkezett, s 5 év után agrármérnökként kezdett dolgozni Kőszegen a Csepregi Állami Tangazdaságban, mint növénytermesztő. Pár év múlva élt a felkínált lehetőséggel s édesapja nyomdokaiba lépve átvette az ő munkakörét a Szőlő- és Gyümölcstermelő Szakcsoportnál. Feladatkörét nagy precizitással látta el, szinte minden munkát ő végzett a telepen, mintha a sajátja lenne. Későbbiekben már szervezte is a munkát az akkori elnök – Harkai Gusztáv- mellett. Emellett az édesapjától örökölt szőlőjével is foglalkozott. 1990-ben megbízásra a Kőszegi Mezőgazdasági Technikum tanára lett, későbbiekben Sopronban elvégezte a mérnöktanári szakot, így tanítani kezdett.
Az ő nevéhez fűződik a Szakközépiskola Tankertjének megvalósítása, szakmai érveire hallgatva 4,5 hektáron szőlő- és gyümölcsös kertet tervezett, valamint a zöldségtermesztés és borászat alapjait is megteremtette az iskolában. Iskolaközi kapcsolatokat épített ki az egri, balatonfüredi szakiskolákkal, rendszeres résztvevője volt diákjaival az egri Scolavin diákkonferenciának, a révfülöpi evangélikus borkonferencia aktív résztvevője volt, emelve az iskola szakmai színvonalát.
Emellett fejlesztette saját gazdaságát is, olyannyira hogy egyéni vállalkozóként több hektár saját szőlőterülettel már nem tudta tovább vállalni a tanítást, s tanárból ismét főállású szőlőtermelő-borász főállású vállalkozó lett.
Szülővárosa iránti szeretetét mutatja a sok közösségi munka, melynek során tagja volt a Concordia kórusnak, az egyházi kórusnak, szervezője és alapítója volt a hegyközségnek, mely a rendszerváltás után szerveződött újra. Innentől a helyi borásztársadalom meghatározó alakjává vált. Sikerrel segítkezett a Borok Háza megszületésénél. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a Kőszegi Borút megalakításában, s vállalta a Szakcsoport elnöki tisztségét is.
Irányadó volt számára a fejlődés, a kitörés lehetőségének keresése, bővítette illetve újratelepítette a szakcsoporti szőlőket. 2020-ra beteljesült álma: pincét és borkóstoló helyiséget építettek a telepükön , iránytű… létrehozták Kőszeg város szőlőskertjét hagyományos karós műveléssel, Furmint fajtával, mely most már nemcsak szakmai, hanem turisztikai látványosság is.
Töretlen munkakedve, példamutató szakmai felkészültsége alapján a szőlészek- borászok tekintélyt szerzett a Láng Pincészet tulajdonosaként, illetve a Szőlőtermelő Szakcsoport elnökeként a kőszegi borásztársadalom megbecsült, megkerülhetetlen tagjaként öregbíti a kőszegi borkultúra jelenét és jövőjét.

Kitütntettek listája