Márton napi Skanzenes borbemutató

A Szent Márton történetéhez és a Márton-napi szokásokhoz számos hagyomány és legenda tartozik. A bor bemutatása is ezek közé tartozik, hiszen november 11-re már javában kiforrtak a borok, és azok érése is elkezdődik.

Szombathelyen, az egykori Savarián is megrendezték a hagyományok vásárát, ahol az ország számos pontjáról érkeztek népművelők, és vásározók. A színpadot zenés programokkal és borkóstolóval is megtöltötték a szervezők.

Kőszegi, Ság-hegyi, csepregi, cáki, borokat mutattak be a kőszeghegyaljai gazdák, amolyan kötetlen hangulatban az érdeklődőknek. A korábban szombatra tervezett program végül vasárnap került lebonyolításra, de a palackok így is hamar fogytak. Kőszeg és környéki borok jól vizsgáztak az anonym kóstolón és a közönséget is belevonva sokszor még a fajtát is sikerült kitalálni.

A borok érettségégéből ilyenkor már lehet követeztetni a minőségre. -mondták a színpadon lévő gazdák. 2017-ben nagyon mély színekkel találkozhatunk, és ez a minőséget is nagyban javítja. Kőszegi borászok közül a Stefanich, a Kampits, és a Mándli Borház képviseltette magát, míg Csepregről a Néber-Tóth Pince, de érkezett bor még a GazsiBortól és a Ság-hegyről is.