Minősítették a térség borait Magyarszombatfán

Magyarszombatfa – Az idei volt a 16. államközi borminősítő verseny a magyarszombatfai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete szervezésében. Volt mit kóstolni. Az idei megmérettetésre összesen 57 különböző fajtájú bort neveztek – összegezte Röszler Árpád, a magyarszombatfai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete elnöke. A hazai borok a környékről – Magyarszombatfáról, Velemérről, Őriszentpéterről és Zalalövőről érkeztek. Szlovéniából még több térség képviseltette magát: Pártosfalva, Seló, Muraszombat, Berkovci, Rakicsan, Moravske Toplice, Kobilje és Ratkovci borosgazdái hoztak nedűket az Őrségbe. Négytagú nemzetközi zsűri ítélkezett a borok felett: Ernest Novák, a Muravidéki Mezőgazdasági Szaktanácsadó Szolgálat szakmunkatársa, Vízvári Sándor szőlész-borász, Albert Csaba, dr. Jónás Zsigmond, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának képviselői.

Kiegyenlítetten teljesítettek a borok, a hozott mintákat között sok esetben csak századpontnyi volt a különbség. Végül húsz arany-, húsz ezüst- és kilenc bronzérmet osztottak ki, és nyolc gazda oklevelet kapott. Kitűnően szerepeltek a szlovén borosgazdák, az első tíz helyből kilencet ők vihettek haza, az egyetlen hazai nedű a tízben Röszler Árpád és Attila magyarszombatfai termelők Zenit bora lett. A technológia betartására hívta fel a figyelmet értékelésében Ernest Novák, különösen a rozé és a vörösborok tekintetében. – Az egyre szélesedő fajtakínálattal a minőség is javul – mondta a zsűritag. – A szlovének technológiában előbbre tartanak, mi próbáljuk lekövetni őket – így értékelt egy másik zsűritag, Vízvári Sándor. Arról is beszélt, hogy a Zalai Borút kapcsán napi kapcsolatban van a Muravidék bortermelőivel, a két vidéknek pedig megvannak a sajátos minőségi követelményei. A termesztett fajták között nincs sok különbség, a mostani versenyre kiváló borokkal jöttek a termelők. Albert Csaba és dr. Jónás Zsigmond a széles borválasztékot hangsúlyozták: az 57 mintából 21 volt vegyes, a többi bor 15 fajtából állt össze. Nem először vettek részt a magyarszombatfaiak rendezvényén, mindig örömmel érkeznek minősíteni, megítélésük szerint a korábbi évekhez képest javult a minőség.

Vörös László a pártosfalvi borosgazdák egyesületének vezetője örömtelinek nevezte a határ két oldalán tapasztalható együttműködést. A díjak és elismerések átadásakor a helyi bortermelők vendégül látták kollégáikat, és a tapasztalatcserét fehér asztal mellett folyatták. A fő téma az áprilisi fagy volt, amely a határ mindkét oldalán nagy kárt okozott az ültetvényekben – hogy mekkorát, az majd a jövő évi bormustrán kiderül.

Forrás: Vaol.hu