Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora

Gálosi Gergely: Üdvözöllek László. Örülök, hogy tudtál egy kis időt szakítani ránk a “Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora” eseményének szervezés közepette. Kérlek, mondj pár szót erről a rendezvényről.

Wawrzsák László:  Szia. Szeretettel köszöntöm az olvasókat! A borverseny alapötletét a fesztivál megújulási „szándéka” generálta. A fesztivál keretein belül mindig is volt boros jelenlét változó intenzitással, változó színvonallal. 2014-ben az alapot a régiós gondolkodás adta, kézre álló volt egy boros megmérettetés, és aki megnyeri a borversenyt, ő árusíthat a fesztiválon, ahol a feltételeket és a faházat a szervezők ingyenesen biztosítják.  Az első verseny után átbeszéltünk néhány dolgot a fesztivál szervezőivel, így 2015-ben már újabb mérföldkövek jelezték, hogy folyamatos a rendezvény megújulása. 2015-től főszervezőként veszek részt a fesztiválhoz kötődő boros rendezvényeknél, ahol egy nagyon jó csapatmunkával évről-évre fejlődünk. Született sárváriként mondom, ezer szállal kötődünk a Nádasdy-várhoz, de a minták mennyiségéhez és egy általam elvárt szakmai megmérettetéshez igazodva két év alatt szükségszerűvé vált az újabb bírálati helyszín. Idén ebben is nagyot léptünk, a több nemzetközi díjjal is elismert Spirit Hotel***** superior lesz a házigazdánk. Második lépcsőben bevontuk a borfogyasztókat is, mivel már a második évben a közönség számára is kóstolhatóvá tettük a borverseny legjobb 30 tételét egy „sétálós program” keretében. Itt hagyomány, hogy plusz bemutatkozási lehetőséget biztosítunk néhány régiós borásznak, a vendégek pedig plusz tételeket is kóstolhatnak, valamint a „Közönségdíjas bor” is kiválasztásra kerül egy szavazólap segítségével. A boros események koronája pedig a fesztiválon kerül elő, ahol a faház és a logózott üvegpohár „házassága” adja a minőségi alapot a Nádasdy Borbazár-hoz. Itt már vendég borvidékek is képviseltetik magukat egy-egy borászattal. Célunk, hogy a fesztiválra kilátogató borfogyasztók a pezsgőtől, gyöngyözőbortól egy jó fehérboron, szép balatoni olaszrizlingen át egy hideg rosé érintésével az érett, déli karakterű vörös tételeken keresztül a természetes édes borig tudjanak kóstolni. A Borbazár meghívásos, így szeretnénk egy stabilan jó színvonalú szegletet biztosítani a vár falai között. A folyamatos fejlődés zászlója lobog kezünkben, így a kiírásokban, apró munkákban, kommunikációban és helyszínekben is változunk az évek alatt. Kétéves tervem, hogy az alapgondolati maggal karöltve a mai országhatárok átlépésével szélesedjen a régió, valamint a sétálókóstoló programja is egy szinttel feljebb lépjen.wawrzsák_lászló

Gálosi Gergely: Kiket vártok a megmérettetésre?

Wawrzsák László: A borversenyre az egykori Nádasdy uradalom területéről kikerülő mai borvidékek, vagyis Soproni-, Somlói-, Badacsonyi-, Balaton-felvidéki-, Zalai borvidék termelői nevezhetik palackozott tételeiket. Első körben maradtak a határok a városunkat körül ölelő öt borvidéken, de tervezzük további borvidékek bevonását is, amely szintén megfelel a „Nádasdys” alapgondolatnak.

Gálosi Gergely: Ha jól értem, akkor külföldi nevezőkre is számítotok?

Wawrzsák László: Igen. Évek óta különböző rendezvényekre „áthívtak” már minket a szomszéd borvidékek nemzetközi szinten is elismert termelői, és a burgenlandi vagy épp a Lendva környéki területekről mindig „magunkat” néztem. Határok nélkül. Ha pedig a Nádasdy borverseny alapgondolatára vetül figyelmem, akkor a fejlődés újabb állomása lehet a nemzetközi szintű egyedi régiós kiírású megmérettetés. Áprilisban elindult egy kommunikáció ebben az ügyben, és nyílt fogadtatást, elismerő válaszokat kaptam felhívásunkra, ami szinte az igeneknek is betudható.

Gálosi Gergely: A tavalyit milyen borral nyerték meg?

Wawrzsák László: Vulkáni talajról származó fehér tétellel. Újra. És újra magyar, Kárpát-medencéhez köthető fajtával. Egy Olaszrizling, egy Kéknyelű után újra egy hungarikum fajtával… A bizottságokban, zsűritagok tekintetében is megújulás történt, így a sablon bírálat kifejezés távol állhat versenyünktől. Az előző három év nyertes tételei is bizonyítják, hogy csodálatos termőhelyek ölelésében fekszik városunk. A Ság-hegy, a Tóti-hegy után a Somló volt az újabb vulkáni terroir, amelyről nyertes tétel kerülhetett ki. Ráadásul olyan bor, amely előtte már több nemzetközi borversenyen is hódított. A legjobb minősítést elért bor a Tornai Pincészet Grófi Juhfark 2013 tétele lett. Ez a bor viselheti még bő két hónapon keresztül a „Nádasdy Fesztivál Bora 2016” címet.

Gálosi Gergely: A kiírásban megjelölt területről milyen borokra számítasz és esetleg mit emelnél ki, mint helyi jellegzetesség?

Wawrzsák László: Mivel változott a kiírásunk, eltöröltük a felső értékhatárt, így egy-egy veretes, szépen érlelt, érett vulkanikus tétel is a látószögünkbe kerülhet… De a friss évjáratú, élénk rosék, egyensúlyos könnyed fehér tételek is vibrálóan izgalmasak lehetnek. Megjegyzem, hogy az előző három évből két évben esélyes volt egy-egy szép, gyönyörűen érlelt vörösbor is a végső győzelemre, így például tavaly Sopronból egy életerős, nagy formátumú Zweigelt. Helyi jellegzetességként a Vas-hegyről vagy épp a Soproni borvidék kőszegi körzetéből várok a pince mélyéről egy-egy korosabb Kékfrankost, de a Ság-hegy is szolgálhat újra szép Olaszrizlinggel vagy „tüzes” vörösborral. Ha pedig érkezik minta a határon túlról, akkor izgalmas lehet az Eisenberg DAC tételek összevetése is. Összefoglalva, szép-színes a paletta…

Gálosi Gergely: Még egyszer köszönöm, hogy ránk értél pár percre és előre is sok sikert a rendezéshez!

Wawrzsák László: Köszönöm, a szervezőtársaim nevében köszönjük! Várunk mindenkit az idén ingyenesen látogatható Nádasdy Történelmi Fesztiválon, ahol a Borbazár színpadon zajlik a programok gerince. A részletes program: http://bit.ly/2q6QZIa
A Borászatok részére pedig ajánlom a nevezési lapot: http://bit.ly/2pM1zDr Jó nyári fesztiválozást, szép élményeket, zamatos borokat és felejthetetlen gasztro élményeket kívánok!

Az esemény plakátja:

nádasdy_borverseny