III. Páratlan Párlatnap

  A 2019. február 2-i III. Páratlan Párlatnap! A kirakodóvásár, helyi ételek és italok mellett természetesen a jóféle pálinkák kóstoltatása is garantált! A kulturális programok szerelmeseit is várják a belső várudvarban felállított színpadhoz déltől (kedvezőtlen időjárás esetén a lovagteremben), ahol Vlasits György és Varga Tamás harmonikás, a Bozsoki Dalárda, a Perenyei Férfi Népdalkör, az UKNOW DUO, Fekete Linda- Maronits Ferenc és a Szent Vid Táltos Dobcsapat is várja az érdeklődőket. A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai pedig közös táncra hívják a bátrabbakat. Délelőtt szakmai előadások színesítik a programot, ahol többek között Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere „Illóolajok lepárlásának középkori emlékei a kőszegi várban” című előadását is meghallgathatják az érdeklődők és ezután kerül sor a III. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny eredményhirdetésére és szakmai értékelésére.

  A bírálat a Versenyszabályzatban rögzítettek szerint történik, amely a Jurisics-vár Művelődési Központ ás Várszínházban tekinthető meg, kérésre, postai, vagy elektronikus úton is eljuttatjuk az indulni szándékozóknak. Interneten elérhető: www.koszeg.hu.

   A részvétel feltételei:

  Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, illetőleg a Jövedéki adóról és a jövedéki termékek különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény szerinti párlatokkal lehet, a versenyszabályzatban megadott szortiment szerint, az alábbi kategóriákban:

  Borpárlatok

  Almatermésű pálinkák / párlatok

  Csonthéjas pálinkák / párlatok

  Szőlő pálinkák / párlatok

  Törköly pálinkák / párlatok

  Bogyós, vad és erdei gyümölcs pálinkák / párlatok

  Ágyas pálinkák / párlatok

  Likőrök

  A nevezési lap a Felhívás mellékleteként, vagy verseny szakmai vezetőjével történő egyeztetést (Rátz Mónika 30/4295564,) követően vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető (jurisics@koszeg.hu). A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók Kőszeg város hivatalos honlapján a www.koszeg.hu oldalon elérhetők.

  A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként két palack versenytételt – 2 db 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére. Az alábbi kategóriákban lehet nevezni, mely alapján az értékelés is zajlik majd: magánfőzésű (házi főzés esetén), bérfőzés, illetve vállalkozók-főzdék-cégek kategóriában.

  A versenytételek átvétele a 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. szám alatt történik 2019. január 28-án és 29-én 10.00 és 16.00 óra között.
  Posta vagy futárposta esetén is a fenti címre kell megküldeni tételeket. Ebben az esetben a nevezési díj utalható. Bankszámla szám: OTP Bank Kőszegi Fiókja: 11747051-15574493-00000000. Számlatulajdonos neve: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A megjegyzés rovatba a következő információkat kérjük megjeleníteni: pálinka – nevezés – név (nevező neve).

  Nevezési díj: 1.000 Ft/minta

  Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.  A versenytételek eredetét igazolni kell!

  Az eredmények kihirdetésére valamint a díjak átadására a kőszegi III. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2019. február 2-án.

  Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár

  A verseny kiírója, rendezője: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

  A versenyre benevezett pálinkák, párlatok minősítése:

  • A Jurisics vár Pálinkája, azaz a verseny legjobb pálinkája, párlata. A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként két palack versenytételt – 2 * 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére.
  • Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.  A versenytételek eredetét igazolni kell!
  • Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár
  • Díjazás: Arany minősítés: 18-20 pont, Ezüst minősítés: 16-17 pont, Bronz minősítés: 14-15 pont

  A bírálatra benyújtandó mintákat az alábbi megjelöléssel kell szerepeltetni:

  • a résztvevő neve és címe
  • magánfőzésű (házi főzés esetén), bérfőzött, illetve vállalkozók-főzdék-cégek által értékesítésre készített
  • a minta pontos fajta megnevezése

  (kiírás szerint)

  • évjárat
  • alkoholtartalom
  • származási bizonyítvány száma
  • magánfőző esetén előállítási nyilatkozat

  A Bíráló bizottság vezetője: Rátz Mónika.

  A hazánkban legszélesebb körben alkalmazott 20 pontos rendszer szerinti egyéni értékelés.

  A versenytételek a beérkezéstől a kóstolás befejezéséig teljes anonimitást élveznek, melyért a szervező felel.

  Eredményhirdetés:

   Az eredmények kihirdetését valamint a díjak átadására a kőszegi III. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2019. február 2-án.

  Kőszeg, 2019. január 2.

  Nevezési lap letöltése
  Bővebb információ

  Pócza Zoltán igazgató
  Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház