Pusztulás vár a soproni szőlőre – hatalmas a baj!

Bekövetkezett az, amitől a szőlősgazdák a leginkább tartottak: kényszerűségből tőkéket kell kivágni Sopronban, a Virágvölgyben.

A terület szélén lévő erdősáv bozótosában megjelent a szőlő egyik legveszedelmesebb kórokozója, az úgynevezett aranyszínű sárgaságot okozó Grapevine flavenscence dorée (FD) phytoplasma. Ráadásul a kórokozó terjesztőjét, az amerikai kabócát is észrevették az érintett dűlőben.

Annyi bizonyos, hogy a betegség a szomszédos erdősávból átterjedt a szőlőre, amit a szüret idején fedeztek fel a gazdák.

– A fertőzés felmérése és a beteg egyedek megjelölése folyamatban van. A vizsgálatot követően értesítést kapnak a földhasználók és a tulajdonosok a jövőbeni teendőkről – közölte a megyei kormányhivatal.

Az összesítéssel a közeljövőben végeznek a szakemberek.

Fotó: kisalfold.hu

Fontos, amennyiben a fertőzöttség mértéke meghaladja a harminc százalékos szintet, akkor a teljes ültetvényt meg kell semmisíteni. Információk szerint ettől egyelőre nem kell tartani, a betegség foltokban jelentkezett. Az eddig megvizsgált tőkék 1-5 százalékán vették észre a phytoplasma jeleit.

A gócponttól számított egy kilométeres sugarú körben karantént vontak. A korlátozás negyvenhat gazdát érint.

Az érintett termelőknek a határozat kézhezvétele után hatvan napjuk van arra, hogy a fertőzött növényeket gyökérzettel együtt kiszedjék a földből, valamint a jövőre nézve tartsák be a hatóság előírásait. Ebben az esetben kártérítésre is jogosultak lehetnek.

A szőlősgazdák szerint már a huszonötödik órában vagyunk. A Virágvölgyben is sok az elhanyagolt szőlő, a bozótos fasáv. Ez pedig táptalaja a betegségnek. Hiába vágják ki most a fertőzött tőkéket, a kórokozó ott lappanghat az egészségesekben. A kivágott tőke újratelepítése után négy-öt év múltán fordul termőre. Azonnal cselekedni kell tehát, ha a jövőben is szüretelni szeretnének – mondták.

agrotrend.hu / kisalfold.hu