Szekszárdi vörösbor lett a Karnevál Bora

Augusztus 3-án a Tóvendéglő adott otthont az idei karneváli borbírálatnak. Idén 92 bort kellett a zsűrinek megkóstolnia, hogy kiválaszthassa a legjobb borokat. A Karnevál Bora címet a Fekete Borpince 2014-es évjáratú Shiraz válogatása nyerte, és ugyanerre a tételre szavaztak az újságírók is, így a „Vinum Pressum” elismerést is begyűjtötte. A szakmai zsűri által legjobb száraz fehér bor címet a Feind Borház – Narancs – 2015 tétele, míg a Karnevál legjobb édes fehér bora címet a Borbély Családi pincészet – Badacsonyi Zeusz – késői szüretelésű, 2015-ös évjáratú bora kapta.

A Savaria Történelmi Karnevál immáron második évtizede otthona a hazai boroknak és borászatoknak is. A rendezvény egyik legnépszerűbb helyszíne a Borok utcája, ahol évről-évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűk. A Karnevál Bora címért is sokan versenybe szállnak: soha ennyi nevezője nem volt még a karneváli borversenynek! 92 bor vesz részt a csütörtöki, immáron 16. alkalommal megszervezett bírálaton: 54 fehérbor, 26 vörös és 12 rosé kóstolására került sor.

Az idén először külön kategóriában megmérettettek a gyümölcsborok is, amiből 6 tétel érkezett a versenyre.

A kínálatban a szokásokhoz híven szinte valamennyi magyar borvidék terméke jelen volt: a Tolnai, a Balatonfüred-Csopaki, Zalai, Badacsonyi, Villány-Siklósi, Csongrádi, Móri, Balaton-felvidéki, Szekszárdi, Pannonhalma-Sokoróaljai, és idén először a határon túlról, Muravidék-Lendváról is érkezett néhány bor a karneváli megmérettetésre. A fehér borok között a legtöbb a balatoni régióból nevezett, a vörösök között pedig a villányiak képviseltetik magukat a legnagyobb arányban.

A nevezett borokat 8 tagú zsűri (okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-ek) értékelte augusztus 3-án 14.00 órától a Tóvendéglőben. A bírálatot Baráth Sándor borszakértő, a Kreinbacher Birtok munkatársa vezette.

A szakmai zsűri tagjai:

Beke Ramon okleveles borszakértő
Laki Balázs sommelier
Mándli Tibor borász
Márkus Béla okleveles borbíráló, a fehérboros bizottság elnöke
Nagy Zita borszakíró, WSET bortanácsadó
Palotás József okleveles borbíráló
Schützenhoffer Gergely sommelier
Wawrzsák László okleveles borbíráló, a vörösboros bizottság elnöke

A verseny tisztaságát Dr. Molnár Balázs közjegyző irodája felügyelte, a verseny lebonyolításában pedig a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete segített: Küttelné Baudics Ildikó és Orbán-Tóth Adrienn kínálták fel a borokat.

A jelenlévőket  Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte,  a zsűri tagjait Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be, a szakmai bírálat szempontjait Baráth Sándor, a zsűri elnöke ismertette.

Késő délután a szakmai zsűri kiegészült a sajtó munkatársaival és a karneválon fellépő művészekkel: a kóstolásban részt vett Ripoff Raskolnyikov– énekes, dalszerző, gitáros, Németh Bence– a KARAK zenekar dalszerző-gitáros-énekes-hegedűs frontembere és Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor színház művésze, a Mágikus Mintha együttes zenésze.

A  művészek mellett a sajtó is asztalhoz – és pohárhoz – jutott: Boros Patrícia- Frisss.hu, Erős D. Zoltán- Szombathelyi Televízió, Nagy Ildikó – Vas Népe, Gergó Judit- Magyar Rádió, Farkas Balázs – Nyugat.hu, Varga András – Vaskarika. Ők a TOP 10 bort és a gyümölcsborokat kóstolhatták végig, és kiválasztották az idei „Vinum Pressum” díj nyertesét.

A Karnevál legjobb édes fehér bora 2017-ben:  Borbély Családi pincészet – Badacsonyi Zeusz- késői szüretelésű 2015.

A Karnevál legjobb száraz fehér bora 2017-ben: Feind Borház – Narancs – 2015.

Az abszolút győztes, ami  2018 augusztusáig viselheti a Karnevál Bora címet: Fekete Borpince Shiraz válogatás 2014.

Az újságírók által megkóstolt borok közül a média bora, a „Vinum Pressum” nyertese: Fekete Borpince Shiraz válogatás 2014.

A verseny ünnepélyes díjátadására a hagyományok szerint a Savaria Karnevál első napján kerül sor a Borok utcájának színpadán. A kitüntetett borokkal a nagyközönség is találkozhat, hiszen a Borok utcájában ezek a pincészetek mindannyian jelen lesznek majd.