Szép borok kerültek a poharakba – 123 minta érkezett a Vas vármegyei borversenyre

A Vas vármegyei borversenyre 123 mintát neveztek a gazdák. Négy bizottságban 20 minősített borbíráló 100 pontos nemzetközi rendszerben minősítette aborokat anonim módon. Pénteken a kőszegi Lovagteremben ezzel kezdődött a Szent György-napi Szőlő Jövésnek Könyve hagyománya előtt tisztelgő ünnepségsorozat.

E seregszemlén kitárul a világ a helyi borászoknak, a szakértők minden évben elmondják: hol tart a vasi bortermelés, hol tudjuk elhelyezni magunkat az országos választékban. Magas szintű mezőnyben kell borászainknak egyedit alkotni – fogalmazta meg a megnyitón dr. Kondora Bálint, a Vas vármegyei közgyűlés alelnöke. Básthy Béla polgármester Kőszegre és a Szőlő Jövésnek Könyve vezetésének tradíciójára utalva azt emelte ki: néha a legkisebb helyeken történnek a csodák, és kap egy ágazat számára lényeges útravalót. Koltayné Szabó Hajnalka borkirálynő is üdvözölte a megjelenteket.

– Nagy felelősség továbbéltetni a versenyt, amely kétévente nemzetközi mintákkal is kiegészül. Szép borok kerülnek a poharakba, annak ellenére, hogy a 2022-es évjárat hozott magával viszontagságokat – fogalmazott Szövényi Áron borász, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet munkatársa, a verseny szakmai vezetője. Majd ismertette a kóstolás és a bírálat menetét, a bizottságok összetételét. Eredményhirdetés április 24-én, a város ünnepnapján várható.

A versenyen jelen volt Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége nagymestere; Taschner Kurt, a Magyar Bor Akadémia főtitkára; Böröcz Tamás, a Kőszeg és környéke–Vaskeresztes és környéke Hegyközség elnöke és Dobosi Győző, a Balaton Borrégiós Tanács elnöke is. A kóstolás menetének zavartalanságáról az idén is a Kőszegi Borbarát Hölgyek gondoskodtak. A megnyitón megemlékeztek Szövényi Ernő Kőszeg Városért díjjal kitüntetett borászról.