Szőlő Jövésének Könyve rendezvénysorozat

A tájegységünk múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. A város birtokában 1755-ben már 45 hold szőlő volt. Kétségtelen, hogy ez idő tájt szegénynek, gazdagnak, egyénnek és közösségeknek a fejlett céhes ipari, kereskedelmi tevékenység mellett a borászat is fontos, ha nem a legfontosabb bevételi forrása volt.

Nem csak a bortermés gazdasági fontossága, hanem e sajátos embersors – szőlő – bor kapcsolat késztette a várost a Szőlő Jövésének Könyve 1740. évi megnyitására. A művelődéstörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű könyv születésének oka az első lapján olvasható sorokból kitűnik. Nem véletlenül esett egybe évszázadokon át a szőlőhajtások bemutatása a bíróválasztás fontos eseményével.

“Eleitűl ezen N(emes) Városban bévett szokás szerint Szent György napján, úgy, mint szokot, Bírói Választás napján az Hegy Mesterek az Tanátsházba szoktak szőlő jöviseket (hajtásokat) hozni, mellyek által az Városy Lakósok is az Borbéli terméshez reménységhek volt, ezen jövisek ekkoráigh könyvben nem rayszoltattak, következendőképpen Emberekk elméjébül is kihültek, hogy azért az Posteritás is megh tudhassa minémő boldogh lés boldogtalan Sorsra jutott ezen Városnak állapottya, ezen belől irt mód szerint következik az esztendők száma, mellyben continius temporibus de Anno ad Annum minémő jövisek lettenek, azokon minémő bor is termett.”

A rügyfakadás a város bortermelő lakosságán kívül elsősorban a város gazdálkodásáért felelős, újonnan választott bírót érdekelte. A szőlőkönyvben évről-évre szebbnél szebb ceruza-, tollrajzok, majd akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait.

Kőszeg Város Önkormányzata „A Szent György-napi Szőlő Jövésnek Könyve hagyománya”-val 2013-ban felvételt nyert a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az idei program részleteiről az alábbiakban olvashatnak.

A rendezvénysorozat több irányból is szeretne emléket állítani a város hivatalos ünnepének a Szőlő Jövésnek Könyvének, a Szent György Napnak.

  • Egyrészről Szövényi Ernő (2010 †) borász szakmai munkájának folytatásaként színvonalas megyei és nemzetközi borversenyt rendezünk. Ennek felhívását kérjük, közöljék a nevezési időpontokkal együtt is! A verseny előtti napon a szakmai borbírálat alkalmából lehet elemezni többek között a 2018. évjárat szőlészeti és borászati tanulságait, megosztani egymással a borkezelési módszereket. Az ide delegált borokat együtt fogja anonym módon elbírálni a szakmai stáb, gyakorlást is biztosítva a másnapi versenyekre. A borversenyre 30 fős vizsgázott borbírálót várunk, köztük nem csak magyar szakemberek, hanem osztrák, olasz, szlovák és szlovén bírák is kóstolnak. Idén is lesz gasztronómiai zsűri, akik a kereskedelmi forgalomban kapható alapvetően Vas megyei borok közül válogatnak díjazásra, illetve javaslatokat tesznek egy borvacsora menüjére. A hagyomány továbbvitelét segítik Szövényi István egykori múzeumigazgatónk, díszpolgárunk unokái Szövényi Viktória és Szövényi Áron borászok. A borbírálók közt üdvözölhetjük Koczor Kálmánt a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnök-nagymesterét, a Magyar Bor Akadémia részéről Kállay Miklós tiszteletbeli elnököt és Taschner Kurt elnökségi tagot.
  • Szakmai együttműködő partnerünk a Kőszeg és Környéke – Vaskeresztes és Környéke Hegyközség Böröcz Tamás vezetésével
  • Városi természetismereti vetélkedő szervezésével emlékezünk a hagyomány újjáélesztésért sokat tevő solymász-ornitológus-természetvédő Bechtold Istvánról, Kőszeg díszpolgárjáról.
  • BorKorzón ismerkedhetnek meg a kistérség boraival
  • Immár 11. alkalommal kerül megrendezésre a Szőlő és Klíma Konferencia, mely idén két napon keresztül tárgyalja tudományosan a szőlészet és klímaváltozás kapcsolatát

Szőlő Jövésnek Könyve rendezvénysorozat

Kőszeg, 2019. április 5-27.

Április 5. (péntek)

17.00 – Jurisics vár
18.30 – Hotel ÍrottkőIII. Kőszegi Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé a kőszegi Csók István Művészkör Egyesület szervezésében

Április 6. (szombat)09.00 – Bechtold István Természetvédelmi LátogatóközpontAktívan a Natúrparkban! – térségi vetélkedő

Jurisics vár lovagterme
17.00 – Dióhéj koncert kicsiknek, kicsiktől
19.00 – Kőszegi Vonósok Tavaszi Hangversenye
Kárpáti Sándor Emlékhangverseny

Április 12. (péntek)14.00 – Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
Bechtold István Városi Természetismereti Verseny a Bersek József Általános Iskola szervezésében
Április 12. (péntek)14.00 – Jurisics vár (zártkörű rendezvény, csak meghívottaknak)

Meghívásos Szakmai Borbírálat A térség szakemberei vesznek részt a bírálaton, mely egyben gyakorlás is a másnapi versenyre. A 100 pontos bírálati lap által meghatározott sorrend szerint elemzik a csupán fajtamegjelöléssel, évjárattal, és termőhely információkkal bemutatott mintákat. Vezeti: Szövényi Áron borász

Április 13. (szombat)
10.00 – Jurisics vár Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny

A Nemzetközi Borverseny fővédnöke Huber László polgármester, a Vas Megyei Borverseny fővédnöke Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A verseny szakmai vezetője Szövényi Áron borász, a szervezési vezető Szövényi Viktória borászati szakember és Pócza Zoltán a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója.

A Borbírálás az OIV (International Organisation of Vine and Wine) irányelvei alapján történik 100 pontos rendszerben. A meghívásos nemzetközi versenyre csak a kereskedelmi forgalomban palackozott formában kapható borok nevezhetők.

A meghívásos nemzetközi versenyen magyar, osztrák, olasz, szlovén, szlovák és német borok versenyeznek.

A rendezvényen idén ötödik  alkalommal gasztronómiai zsűri is fog bírálni, akik különdíjjal jutalmazzák az általuk gasztronómiai szempontból legjobbnak ítélt bort, illetve borokat. A verseny értékelésére és a díjak átadására a szőlőhajtások április 24-i ünnepélyes bejegyzésén kerül sor.

18.00 – Jurisics vár lovagtermeIV. Kőszegi Bor-Korzó
A kistérség meghatározó pincészeteinek boraival ismerkedhetnek a látogatók, csodálatos környezetben, a Kőszegi Borbarát Hölgyek borkorcsolyáival

Április 24. (szerda)
Szőlő Jövésének Könyve rendezvénysorozat Szőlő Jövésnek Könyve ünnepség
A gazdák lemetszik a szőlőhajtásokat a nevezetes dűlőkben:

Alasz László:  Borsmonostori dűlő, Blauburger, Kékfrankos
Albert László: Csömötei-hegy, Rizlingszilváni
Stampf Ervin és Kaibinger Tamás:mAlsó-figyelő dűlő, Kékfrankos, Zweigelt
Jagodics Attila: Borsmonostori dűlő, Cabernet-sauvignon, Chardonnay
Láng József: Guba-hegy, Blauburger
Petrovics István: Pogány-hegy, Olaszrizling
Szőlőtermelő Szövetkezet: Napostető, Kékfrankos, Zweigelt
Tóth Sándor: Kövi-szőlők, Kékfrankos, Zweigelt

08.30 – temető Koszorúzás Bechtold István és Szövényi István díszpolgárok, valamint Szövényi Ernő sírjánál
09.00 – Európa Ház Polgármesteri Fogadás
09.45 – Borok Háza Zenés menet a város utcáin a Borok Házától a Jurisics térre
10.15 – Jurisics tér A szőlőhajtások bemutatása a polgármesternek
A szőlőhajtások megáldása a Városháza előtt
Borhölgyek avatása és a Hölgyek bora nyertesének kihirdetése
11.00 – Jurisics vár lovagterem
Szőlőhajtások bejegyzése a Szőlő Jövésnek Könyvébe és a Vas megyei és Nemzetközi Borverseny eredményhirdetése
15.00 Szőlőhegyi bortúra – a Jurisics vártól a Napostetőig Vezető és házigazda: Láng József
18.00 Jurisics vár lovagterme General Harmony Singers koncertje

Április 26-27. (péntek-szombat)
Zwinger – XI. Szőlő es Klíma Konferencia