Szőlő Jövésnek Könyve – online 2021

Kövesse nyomon a szőlőhajtások bejegyzését a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszeg Város Facebook oldalán!

Élő közvetítésünket 2021. április 24-én, szombaton délelőtt 10 órától láthatják Kőszeg Város facebook oldalán.

Kőszeg egyedülálló hagyományt tudhat magáénak. A Szent György napjához kapcsolódó tradíció a bortermelő város jeles ünnepe. A hegymesterek e nap hajnalán évszázadok óta szőlőhajtásokat – régies szóval jövéseket- hoznak le a hegyről, hogy bemutassák őket a városbírónak. 1740 óta a hajtások évenkénti megörökítésére külön könyvet nyitottak: a Szőlő Jövésnek Könyvét.A kőszegi hagyomány 2013-ban felvételt nyert a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, majd 2019-ben kiemelkedő nemzeti értékként a Magyar Értéktárba

A jövések bemutatása és bejegyzése 2021-ben a járványhelyzetre való tekintettel a szűk városvezetés és a hagyomány gondozásában kulcsszerepet vállaló borászati és kulturális szervezetek képviselőinek részvételével történik.

A szőlőjövéseket Böröcz Tamás a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke mutatja be, aki beszámol a 2020-as szőlészeti, borászati eseményekről is. A Szőlő Jövésnek Könyvébe Németh János festőművész jegyzi be a hajtásokat, melyeket megáld Harangozó Vilmos, Kőszeg esperes-plébánosa.Tartson velünk Ön is, kövesse nyomon az élő kőszegi hagyományt online

2020 as év szőlészeti évértékelője Láng József előadásában

A Szövényi Áron vezette versenyen az alábbi borok és pincészetek emelkedtek ki a környékbeli gazdák termékei közül.

Szent-György Napi Bormustra 2021.
Kiváló minősítést szerzett borok

Desits András – Zöld Veltelini 2020.
Néber-Tóth Pince – Tramini 2020.
Jagodics Attila – Sauvignon Blanc 2020.

Desits András – Pinot Noir – Zweigelt Rosé 2020.
Néber-Tóth Pince – Kékfrankos Rosé 2020.

Alasz László – Blauburger 2019.

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság HUNG-2020/6264 számú pályázata révén a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház megvalósításában.

A megszokottnál kisebb nyilvánosság előtt, de ünnepélyes külsőségek közepette jegyezték be az idei hajtásokat szombaton, Szent György napján a Szőlő jövésnek könyvébe.

A hagyománynak megfelelően a gazdák kora reggel lemetszették a nevezetes dűlőkben a hajtásokat, majd azokat a nagy múltú könyvvel együtt, fanfárok kíséretében hozták be a Jurisics térre. A járványhelyzet miatt az ünnepségen közvetlenül csak tíz kulcsfontosságú személy vehetett részt egy kordonnal elkerített területen, a városháza előtt. A művelődési központ munkatársainak jóvoltából azonban az érdeklődők online formában követhették az eseményeket.

Básthy Béla polgármester köszöntőjében a szőlészet és borászat kőszegi polgárok életében betöltött kiemelkedő szerepéről beszélt. Szólt a nevezetes könyv történetéről, amelybe 1740 óta szinte minden évben szorgalmasan bejegyezték a hajtásokat, példát véve a szőlőről, amely mélyen gyökerezik, és miután átmenetileg láthatatlan, utána mindig kihajt és hirdeti az életet.

A Szőlő jövésnek könyve előtt tisztelgő díszlövést követően Láng József szőlész-borász mutatta be a hajtásokat, vagy csapokat a város első emberének. Részletesen szólt az elmúlt évről, amely szeszélyes időjárásával összességében jó közepes termést hozott. Bizakodva számolt be róla, hogy az idei rügyek az áprilisi fagyos reggelek ellenére még nem károsodtak. Úgy fogalmazott: ha a szőlőtőke április 24-én – Szent György napján – vak és süket, az a jó, mert a nem túl nagy hajtás kisebb eséllyel fagy le.

A bemutatás után Básthy Béla engedélyezte a bejegyzést, és Németh János festőművész odaült az asztalhoz, hogy megörökítse a hajtásokat. Miközben rajzolt, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes párosának tánca és versösszeállítás segített, hogy gyorsabban teljenek az izgalmas percek.

A körülmények miatt az idén sok más, megszokott kísérőprogrammal együtt a Szent György-napi borverseny is elmaradt. Tartottak azonban egy zártkörű, online bormustrát, amelyen az elmúlt két év 25 mintájából hat bort minősítettek kiválónak. A termelők átvehették az elismeréseket.

Az ünnepség zárásaként Harangozó Vilmos esperes plébános kérte Isten áldását a hajtásokra és az eljövendő év termésére.
A téren – tisztes távolságban – álló érdeklődőknek végül ­Stefanich Kornél borász és Orbán-Tóth Adrienn, a Kőszegi Borbarát Hölgyek elnöke a kordon mellett megmutatták a szép termés reményével biztató szőlőhajtásokat.

A különleges hagyomány jobb megismertetésére a Jurisics-vár Művelődési Központ munkatársai a Lábasház kirakatába kiállítást készítettek a jeles alkalomból, és vasárnap ezzel kapcsolatos játékra hívták a kisgyermekes családokat.