Megkezdték a szőlő és a gyümölcsfák metszését

Sokan dolgoztak a szőlőültetvényekben a két ünnep között is. Most kellemes az idő – a hajnali fagyok nyomait hamar eltünteti a reggeli napsugár, így lehet bátran dolgozni. Ki tudja, milyen hideg lesz februárban, mondta egy gazdálkodó, aki hozzátette: sokat ígérőek a vesszők.

Sajnos a kézi munkához kevés a hozzáértő szakember, és ők is az idősebb korosztályhoz tartoznak. Az új telepítésű szőlőknél lehetne géppel is metszeni, de a megyében erre még alig akad példa, így tehát marad a kézi munka. A szőlő most még nyugalmi állapotban van, a vesszőkben a nedvkeringés nem indult be. Ugyanakkor a nagyobb területen gazdálkodó szőlősgazdák jól tudják, hogy nem késlekedhetnek, mert a vegetáció márciusra várható beindulásáig valamennyi tőke metszésével végezniük kell.

A soproni borvidék termelői elégedetten nyugtázták, hogy kár nem érte eddig az ültetvényeket, a gazdák visszajelzései alapján kitűnő állapotban vannak a vesszők, jó hír ráadásul, hogy a gyakori őszi és téli csapadék teljes egészében hasznosult az ültetvényeken, főleg ott, ahol szüret után elvégezték a talaj mélylazítását, a következő termést megalapozó munkát.

Évtizedes tapasztalat, hogy a szőlőben a nagy bajt a február vége okozhatja. A mélynyugalmi állapotnak valamikor Vince-nap (január 22.) után van vége, ezt követően nagy változás indul meg a növényben, a cukor átalakul keményítővé, ami már nem véd annyira a fagytól.
Nemcsak a szőlőben, de a gyümölcsösökben is csattognak a metszőollók, alakítják a koronát a gazdák. Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának köszönhető, hogy a talaj is feltöltődött, így nincs akadálya annak sem, hogy a kihalt fákat most pótolják.

Metszés nélkül a gyümölcsfák elveszítik formájukat, kevesebb virágot és termést hoznak, és hamar felkopaszodnak, mondták az általunk megkérdezett gazdálkodók. Ugyanakkor nehézséget jelent, hogy a különböző gyümölcsfákat eltérő metszéssel lehet optimális növekedésre bírni.
Nem mindegy az sem, mennyi idős a fa. Általános érvényű szabály, hogy mindig a metszés alatt lévő rügyek hajtanak ki legerősebben, illetve minél erősebben metszünk vissza egy ágat, annál erőteljesebben hajt ki.
Jelenleg az alma- és körtefákat, a meggyet és a szilvát lehet metszeni, a barackosokkal még várni kell. Minden növénynek megvan az optimális metszési ideje.