Új termékleírás készült a kőszegi borokra I.

Több éves munka után elkészült a kőszegi termékleírás (Kőszeg oltalom alatt álló eredetmegjelölés, Kőszeg OEM). A termékleírás a minőségi és egyedi kőszegi borok készítésének a szabályait tartalmazza; feltüntetésre kerültek a történelmi kőszegi dűlők, új borkategóriák kerültek meghatározásra, és szigorúbb szabályok a borkészítésre. Az elkövetkező hetekben több cikkben mutatjuk be az új Kőszegi OEM termékleírást.

2021. augusztusától borok esetében a „Kőszeg” megnevezést csak azok a borok viselhetik, amelyek megfelelnek az új termékleírás szigorú feltételeinek. A termékleírás meghatározza, hogy milyen fajtákból, milyen eljárással és hol készülhet kőszegi bor, továbbá azok milyen minőségi kategóriába sorolhatóak. A termékleírás elkészítése a kőszegi termőhely egyediségének az ünnepe.

Oltalom alatt álló eredetmegjelölésről termékleírás olyan bor esetén készül, amelynek minősége vagy jellemzői alapvetően vagy kizárólag egy adott földrajzi környezetnek és az ahhoz kapcsolódó természeti és emberi tényezőknek köszönhetők. A földrajzi árujelzők közül az OEM kategória tükrözi a legmagasabb minőséget, és egyben az egyediséget is: az egyediség, az egyedi minőség és jellemzők alapja a termőhely. A kőszegi bor minőségét és egyediségét a kőszegi terroir határozza meg.

Kőszeg a Soproni borvidékhez tartozik, és eddig a Soproni OEM termékleírás vonatkozott rá. Ez a termékleírás azonban egyrészt nagyon általános, másrészt megengedő, például a szőlőfajták tekintetében, továbbá nem tartalmazta történelmi nevükkel azokat a kőszegi termőhelyeket, amelynek Kőszeg város bora a történelmi hírnevét köszönhette. A kőszegi borászok azért döntöttek úgy, hogy Kőszeg tekintetében önálló oltalom alatt álló eredetmegjelölés létrehozása szükséges, mert szerették volna a szőlőtermelés és borkészítés szabályait szigorítani, továbbá a kőszegi dűlőket eredeti nevükkel feltüntetni, végül Kőszeg önálló megjelenését biztosítani. A szigorítás önkorlátozást jelent a termelők részéről. Egyben azt is jelenti, hogy nem minden Kőszegen készült bor lehet a jövőben „Kőszegi” bor: csak azok, amelyek megfelelnek a termékleírásnak, például azokból a fajtákból készültek, amelyek a termékleírásban szerepelnek.

Kőszegi borok minőségi besorolása

A kőszegi borokat a jövőben négy kategóriába soroljuk: kőszegi fehér, kőszegi vörös, kőszegi superior vörös, és kőszegi grand superior vörös.

A következő hetekben az új Kőszeg OEM termékleírást több cikkben mutatjuk be. Részletesen foglalkozunk a kőszegi termőhely sajátosságaival, az új borkategóriákkal, a történelmi dűlőkkel, amelyek eredeti megnevezésükkel kerültek fel a bortérképre és amelyek a jövőben a kőszegi borok címkéin is megjelenhetnek.

Bővebben a földrajzi árujelzőkről a gi.gov.hu oldalon olvashat.

dr. Kaibinger Tamás

A termékleírás letöltése (PDF)
Előadás letöltése (PDF)