Újborokat kóstoltak Kőszegen

OAuthException: (#10) Application does not have permission for this action

Kőszeg – 28-féle bort ízlelhettek meg a hagyományos újborkóstoláson. Az idei év nagy csapás volt a gazdák számára.

A Márton-napi újborünnep sokéves tradíció a Kőszegi Borbarátok Egyesületénél, hiszen idén már huszadik alkalommal gyűltek össze a borosgazdák és a borkedvelő civilek, hogy elsőként közösen kóstolják meg a hordók tartalmát. „Aki Márton-napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog” – idézte fel a mondást az idei esztendő borkirálynője, Tóth Noémi a mintegy három tucat borbarát előtt pénteken, Márton napján.

Foto: Ohr Tibor
Foto: Ohr Tibor

A hagyományokhoz híven a borbarátok egyesülete ilyenkor fogadja maguk közé új tagjait. Ahogyan Alasz László, az egyesület elnöke elmondta, a tagság feltétele, hogy a jelölt legalább egy esztendőn át látogassa az egyesület rendezvényeit, segítse munkájukat. Idén Juhász László érdemelte ki, hogy az egyesület tagja lehessen.

– Amikor idén április 24-én Szent György-napkor összegyűltünk, hogy a több száz éves hagyománynak megfelelően bemutassuk a hajtásokat, még bizakodóan néztünk a jövőbe. Aztán a pár napra rá érkező fagy minden reményünket összetörte. Amikor kinéztem az ablakon, és láttam, hogy a diófa levelei meg vannak feketedve, már tudtam, hogy baj van. Később mégis vártunk a csodára, hogy csak kihajt még egyszer a szőlő. Ki is hajtott. Az alvórügyek felébredtek, és aki akkor megnézte a szőlőt, talán el sem hitte, hogy egy hónappal korábban micsoda kár érte az ültetvényeket – emlékezett vissza a nehezen induló évre Alasz László. Csakhogy a nyáron érkező betegségek és a jégverés már tényleg megpecsételte a szőlő sorsát.

Annak a kevés szőlőnek pedig, ami megmaradt, a jó részét a seregélyek szüretelték le. A jelenlévő gazdák túlnyomó része így járt, ezért bizony meglehetősen üresek a hordók a kőszegi pincékben. Abból a kevésből azonban most mind hozott egy kis kóstolót, így végül 28-féle bor került az asztalokra.

Németh Csaba káplán felidézte Szent Márton életét, akit példaként állított a jelenlévők elé, hiszen ő mindig folytatta a munkát akkor is, amikor kudarcok érték.

 

forrás: vaol.hu