Újborokat kóstoltak Kőszegen

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

Kőszeg – 28-féle bort ízlelhettek meg a hagyományos újborkóstoláson. Az idei év nagy csapás volt a gazdák számára.

A Márton-napi újborünnep sokéves tradíció a Kőszegi Borbarátok Egyesületénél, hiszen idén már huszadik alkalommal gyűltek össze a borosgazdák és a borkedvelő civilek, hogy elsőként közösen kóstolják meg a hordók tartalmát. „Aki Márton-napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog” – idézte fel a mondást az idei esztendő borkirálynője, Tóth Noémi a mintegy három tucat borbarát előtt pénteken, Márton napján.

Foto: Ohr Tibor
Foto: Ohr Tibor

A hagyományokhoz híven a borbarátok egyesülete ilyenkor fogadja maguk közé új tagjait. Ahogyan Alasz László, az egyesület elnöke elmondta, a tagság feltétele, hogy a jelölt legalább egy esztendőn át látogassa az egyesület rendezvényeit, segítse munkájukat. Idén Juhász László érdemelte ki, hogy az egyesület tagja lehessen.

– Amikor idén április 24-én Szent György-napkor összegyűltünk, hogy a több száz éves hagyománynak megfelelően bemutassuk a hajtásokat, még bizakodóan néztünk a jövőbe. Aztán a pár napra rá érkező fagy minden reményünket összetörte. Amikor kinéztem az ablakon, és láttam, hogy a diófa levelei meg vannak feketedve, már tudtam, hogy baj van. Később mégis vártunk a csodára, hogy csak kihajt még egyszer a szőlő. Ki is hajtott. Az alvórügyek felébredtek, és aki akkor megnézte a szőlőt, talán el sem hitte, hogy egy hónappal korábban micsoda kár érte az ültetvényeket – emlékezett vissza a nehezen induló évre Alasz László. Csakhogy a nyáron érkező betegségek és a jégverés már tényleg megpecsételte a szőlő sorsát.

Annak a kevés szőlőnek pedig, ami megmaradt, a jó részét a seregélyek szüretelték le. A jelenlévő gazdák túlnyomó része így járt, ezért bizony meglehetősen üresek a hordók a kőszegi pincékben. Abból a kevésből azonban most mind hozott egy kis kóstolót, így végül 28-féle bor került az asztalokra.

Németh Csaba káplán felidézte Szent Márton életét, akit példaként állított a jelenlévők elé, hiszen ő mindig folytatta a munkát akkor is, amikor kudarcok érték.

 

forrás: vaol.hu