Vasi sikerek a borászoknál

2016. október 22-én vehették át Szombathelyen, a vasi szakemberek a Citistar Selencion Díjátadó Gáláján kitüntetéseiket. Ezúton gratulálunk a díjazottaknak, és kívánjuk, hogy még sokat halljunk róluk.

ÉV KIVÁLÓ VASI PINCÉSZETE 2016 DÍJ
Stefanich Pincészet Kőszeg

Stefanich Kornél a Citistar Selencion Díjátadó Gálán
Stefanich Kornél a Citistar Selencion Díjátadó Gálán

A Stefanich Pince tevékenysége több generációs hagyományra nyúlik vissza, egy igazi poncihter család. Már a nagyszülők, déd- nagyszülők is szőlőtermesztéssel foglalkoztak mellékállásban. Stefanich Mátyás 1994 óta vette át a tevékenységet apósától, és ő kezdte az első nagyobb telepítést 2 hektárral, ami azóta 10 hektárnál tart. A pincészetet 1999 óta Stefanich Kornél borász vezeti. A megtermelt borokat folyó- és palackos borként értékesíti saját borozójában és környékbeli éttermekben. Megyei és országos szinten is jól szerepelnek borai. A család nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására, ezért létrehoztak egy múzeumot a nagypapa gyűjteményeiből, ami feleleveníti a múltban használatos szőlészeti, borászati, mezőgazdasági eszközöket.
Friss díjuk 2015-ös Kékfrankos boruk elnyerte a Kőszeg Város bora címet!

 

ÉV IFJÚ BORÁSZA 2016 DÍJ

Tóth Marcell borász Néber-Tóth pince

Tóth Marcell a Citistar Selencion Díjátadó Gálán
Tóth Marcell a Citistar Selencion Díjátadó Gálán

Tóth Marcell fiatal, agilis tenni akaró csepregi lakos, aki 2012-ben CSEPREG Város Ifjúságáért Kulturális díjban részesült. Szíve ügyének tekinti a helyi hagyományok ápolását és azok fenntartását, ezért is foglalkozik hobbi szinten a szőlőműveléssel és borászkodással, melyet nagyapjától örökölt. Számtalan helyi rendezvény résztvevője saját termelésű boraival. Jelenleg egy 40 ha-os borászatban dolgozik, és ha teheti szabadidejét is szőlészkedéssel tölti. Csepregi szőlőhegyi pincéjében évek óta készíti saját borát, és kínálja azt az érdeklődőknek, illetve rendszeresen nevezi a helyi borversenyeken ahol szép eredményeket ér el. A csepregi borászok között igaz a legfiatalabb, ám rendkívül meghatározó, egyedi személyiség.

 

ÉV KIVÁLÓ TERMÉKE 2016 DÍJ
Kőszegi sör

Kiss András a Citistar Selencion Díjátadó Gálán
Kiss András

“Egy legenda visszatér”

Idén 120 éve, hogy 1896 május 9-én bemutatták az egykori kőszegi sörgyár első főzetét. 2016-ban, szakemberek bevonásával, Kiss András feltárta az egykori kőszegi sörgyár legendáját és egy kézműves sör formájában megalkották a Kőszegi Sört. A közel egy évszázad alatt szinte teljesen a feledés homályába merült kőszegi sör típusát, egy Európában is ritka lager sörkülönlegességben, a Bécsi Lágerben találták meg.