Vidám szüreti menetek járták az utcákat

Zajlik a szüret a vasi településeken, ezen a szombaton is több helyen tartottak szüreti felvonulást, és a helyi közösségek műsorokat adtak.

Csepregen a tűzoltószertártól indult a tréfás felvonulás, fúvószenekarokkal és mazsorettekkel gazdagították a feldíszített lovas kocsik és pótkocsis traktorok menetét. A közösségek, baráti társaságok között ott voltak a borhölgyek, a tűzoltók, a vadászok is, akik a Magyar falu programból nyert traktort trófeákkal díszítették.

A borászok közül Tóth Marcell egyesületi elnök apácaruhában volt, fejfedője alól szőke fürtök lógtak, mondta, hogy siet, misére kell mennie. A beöltözéssel nem volt egyedül, több férfi gondolta úgy, hogy asszonyt játszik ezen a napon. A sarkon Horváth József és családtagjai musttal, almával, szőlővel kínálták a házuk előtt elhaladó menetet, amely a Promenádhoz érkezett. Ott vásár volt, és a borosgazdák, borhölgyek átadtak egy terménykosarat Horváth Zoltán polgármesternek, aki megnyitotta a rendezvényt.

A Lukácsházán és Gyöngyösfaluban végigvo­nuló szü­reti menetben felfedeztük a Pusztacsói Vadnyugat és a cáki tűz­oltók kocsiját is. Itt-ott az emberek kipakoltak az utcára egy kis közösségi eszem-iszomhoz. Bozsokon a kőszegi Hajnalcsillag együttest és Regős-Foki Veronika színésznőt szintén láttuk a színpadi fellépők között. Estefelé megérkezett Ágh Péter ország­gyűlési képviselő is, hogy az ünneplőket köszöntse. A barátságról beszélt, ami összetartja a közösségeket, s amelyek láthatólag büszkék a hagyományaikra. Kiemelte: a falu több mint 73 millió forint forrást kapott különböző fejlesztésekre 2020–2021-ben.

Olvasson bővebben a szüreti napról a vaol.hu oldalon.