Vízkereszti bormustra Csepregen

Szövényi Áron szakvéleménye is megerősített bennünket abban, hogy helyes az az irány, amin elindultunk - fogalmazott a rendezvény végén Tóth Marcell

A szakember véleménye szerint is jó úton indultak el a csepregi szőlész-, borosgazdák. A minapi mustrán értékes tudást is szerezhettek.

Csepregen már hagyomány, hogy január 6-a alkalmából bormustrát tartanak. A hagyomány szerint az eleink a fehérborokat Márton napján kóstolták meg, vöröst pedig vízkeresztkor. Csepregen az a szokás idén is folytatódott: az újonnan kialakított Vinotéka teljesen megtelt a helyi és kőszegi borászokkal. Szövényi Áron, az etyeki borász 14 gazda harminc – fehér, rozé, habzóbor, vörös – mintáját kóstolta meg, majd mondott szakvéleményt. Összességében elégedett volt az eredménnyel, nagy hibákat nem vett észre. Sőt! A Néber-Tóth Pincészet boránál megállva az italtechnológus szakember kijelentett: „nagy gond, hogy ez a bor nem az én pincében van”. Ennél jobb elismerés talán nem is kell.

A mustra elején a Tóth Kálmán is nagy izgalommal beszélgetett a gazdatársaival. – A jótanács mindig jól jön, hiszen folyamatos a fejlődés – mondta Tóth Kálmán, aki jelenleg fél hektáron tart szőlőt. A bort pedig kizárólag értékesíti. 

– Szövényi Áron szakvéleménye is megerősített bennünket abban, hogy helyes az az irány, amin elindultunk – fogalmazott a rendezvény végén Tóth Marcell, a már említett borász, aki a Csepregi Borbarát és Turisztikai Egyesület vezetője is egyben. – A koronavírus járvány előtt megtartott rendezvényeinket, köztük a borversenyt, a nyitott pincék napját, a szüreti fesztivált idén is szeretnénk megszervezni. Azon vagyunk, hogy a programokat bővítsük is. Ennek jegyében február 11-én mókás, jelmezes forraltborozás lesz a szőlőhegyen. Az is örömteli, hogy az elmúlt időszaban többször is meghívást kaptunk a burgenlandi rendezvényekre, az invitálást mi is igyekszünk viszonozni.

A látottakkal, tapasztaltakkal Horváth Zoltán polgármester is elégedett volt. – Korábban többször elmondtam, Csepreg városának az egyik kitörési pontot a borturizmus jelenti – fogalmazott a városvezető. – Tavaly, év végén több mint ötszázan vettek részt a téli forralt boros túrán. Bízunk benne, hogy ez az nagy érdeklődés idén is kitart. A csepregi bort főként helyben, illetve a térségben értékesítik. A kereslet pedig folyamatosan nő. 

Vaol.hu | Horváth László | Eredeti forrás: https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2023/01/fotokon-videon-mutatjuk-milyen-volt-a-vizkereszti-bormustra-csepregen