Zarándokok a Peruska Mária kápolnánál

A horvátzsidányi Egyházközség, a Fegyveres Erők, a Rendvédelmi Szervek, a Tűzoltóságok, a Katasztrófavédelem, a Hagyományőrző Egyesületek, valamint a Lovagrendek 2023. július 2-án tartották zarándoklatukat a Peruska Mária kápolnánál, a történelmi kegyhelyen.
Szirénával, harangszóval kezdődött az ünnepi szentmise.

A szentmisén főcelebráns Dr. Márfi Gyula emeritus érsek, koncelebrált Dumovits István horvátzsidányi plébániai kormányzó.
Még felemelőbbé tette a szentmisét a Péruska Mária vegyes kórus és a Kőszegfalvi asszonykórus közreműködése.
A szent beszédében az Érsek Atya a védőszentek példamutatásáról beszélt.
Nagyon fontos, hogy merjük vállalni a hitünket napjainkban is.
A szentmise keretén belül az egyenruhás és fegyveres szervezetek, lovagrendek, valamint civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el védőszentjük szobránál.
Így a Csepregi Borbarát és Turisztikai Egyesület boros gazdái és a Csepregi Borhölgyek védőszentjük Szent Orbán püspök szobránál koszorúztak.

Szent Orbán szobrát 2014-ben szentelték fel azóta minden évben tisztelegnek előtte július első vasárnapján.
A csepregi pedagógusok képviselői is megkoszorúzták védőszentjük, Szent Gellért szobrát, amelyet tavaly ilyenkor szenteltek fel. A pedagógusok szobra, Szent Gellértet ábrázolja amint tanítja Imre herceget. Apró Attila alkotása.
A celebráló plébános urak megszentelték, a csepregi boros gazdák borait, a csepregi Borhölgyeket és a boros gazdákat pedig megáldották.

A Magyar Pálinka Lovagrend pálinkáit is megszentelték.
A Csepregi Borbarát és Turisztikai Egyesület valamint a Csepregi Borhölgyek nevében Tóth Kálmán csepregi boros gazda köszöntötte a zarándokokat és csepregi borokat ajándékoztak Krizmanits István polgármester úrnak, Érsek Atyának, Dumovits István plébániai kormányzónak, Fehér Imre ny. határőr őrnagynak.
A megszentelt borokat és pálinkákat a szentmise végén mindenki meg is kóstolhatta.
A szervezeti és egyesületi zászlók kivonulása és a
Himnuszok elhangzása után agapéra várták a vendégeket.