2017 es Vas megyei és nemzetközi borverseny értékelése

Szövényi Áron a Kőszegen rendezett Vas megyei és nemzetközi borverseny zsűri elnöke beszámolója a kategóriákról.

Vas megyei évjáratos vörösborok

2016 mindannyiunk számára, akik szőlőt művelünk és bort készítünk, megpróbáltatásokkal teli évjárat volt. Először a szokatlan késői fagy tizedelte meg a termést és zavarta össze a szőlő életciklusát, majd újraéledése után a csapadékos időjárás tette próbára a borászokat a növényvédelem terén. A már megtépázott termésnek a kegyelemdöfést a júliusi jég adta meg, ami még a maradék termést is elvitte.

A borversenyre érkezett mintaszám is magán viselte az évjárat sajátosságait, így a 2016-os évjáratból (stílusosan) 16 vörösbor minta érkezett a borversenyre. A borok az évjáratot jól szemléltetve inkább gyümölcsösebbek voltak, mintsem testesek és savtartalmuk is markánsabbnak mutatkozott, mint egy szárazabb évjáratban. Sok esetben a vörösborok alacsony szabadkén szintje okozott problémát, sokszor pedig az évjáratból származó éretlenebb tanninok, tapadós, húzós ízek tették diszharmonikussá az egyébként szép gyümölcsös vörösöket. A tételek túlnyomó részénél elmondható, hogy az almasavbontás elmaradt, vagy nem ment végbe, pedig ez nagyon fontos lenne a harmónia és a vörösborok érlelhetősége miatt.

Vas megyei évjáratos fehérborok

2016-os fehérborokból a természeti csapások ellenére meglepően sok, szám szerint 28 minta érkezett. A borok megfelelően gyümölcsösek és az évjáratnak köszönhetően lendületesek voltak. Sok esetben ezt a szép képet erjedési problémákból származó kénhidrogén zavarta, illetve nagyon sok bor esetében utóízben tapadósság, kesernye volt érezhető, ami az évjárati problémákból fakadó éretlenségre és nem kíméletes feldolgozásra vezethetők vissza. Vas megyei évjáratos rozé borok Legnagyobb fejlődést személy szerint ezen a téren láttam, ami a mintaszámban is megmutatkozott. A benevezett minták mindegyike megfelelően elkészített, szép, gyümölcsös rozé volt. Toronymagasan idén is a kékfrankos rozék száma győzött, emellett kirobbanó gyümölcsösségükkel a pinot noirból készített rozék is helyet követeltek maguknak az élmezőnyben.

Vas megyei fehér óborok

A fehér óborok jó átlagos minőséget mutattak. Legjobban az olaszrizlingek állták ki az idő próbáját, de több termelő próbálkozik már furminttal, ami szintén jól érlelhető aromaképpel rendelkezik. A hordós érlelés ezeknél a tételeknél mindenképp előtérbe kerül, azonban a kóstolt minták alapján egyértelmű, hogy a termelőknek sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a hordók kezelésére, tisztítására. Mivel a tételek mindegyike a 2015-ös évjáratból származott a feldolgozott alapanyag minden esetben megfelelően érett volt. Az érlelhető fehérborok esetében a megfelelő fajta és a szüreti időpont megválasztásával tudunk kiváló beltartalommal rendelkező borokat készíteni.

Vas megyei vörös óborok

Az egyik legnagyobb mintaszámú csoport volt 27 mintával, egy-két kivétellel mind a 2015-ös évjáratból származó tétel. Kis részük érlelődött hordóban, nagyobb része tartályban. A 2015-ös évjárat megfelelően beérlelte a termést, hogy jó mustfokkal kiváló kékfrankosokat, blauburgereket szüreteljenek a termelők. A jó évjárat a borok érlelését is megalapozta, csak elvétve volt tapasztalható illósodás, aldehidesedés, ami kifejezetten érlelési probléma. Sok bornál okozott és okozhat még gondot az alamasavbontás elhagyása, mert így a vörösborok illatban és ízben nem kerekek és érlelésük is kockázatokat hordoz magában.

Nemzetközi mezőny

A nemzetközi borversenyen a vasmegyei borok megmérettethették magukat olasz, szlovák, német és más magyar borvidékekről származó tételekkel együtt. Ez jó alkalmat teremtett a borvilágban jelenleg fellelhető trendek megfigyelésére, valamint segíti a borászok eligazodását is az egyes fajtáknál, hogy az általuk készített bor hol helyezkedik el a világ borai között. Számtalan fehér bor, fehér házasítás, megannyi rozé és vörösbor adta a borverseny gerincét, a természetes édes borok és a buborékos tételek (gyöngyöző-, habzó borok és pezsgők) sem maradtak ki a megmérettetésből. Külön köszönöm a szervezőknek, a szakavatott borbírálóknak és természetesen az összes termelőnek, akik ezen a borverseny részt vettek.