Bortavasz 2017

  A dél-burgenlandi borászok 2017. április 29-án és április 30-án, immár ötödik alkalommal rendezik meg a Bortavasz hétvégét.

  Több mint 60 borász tárja ki kapuit, Rohonctól a Vashegyen (Eisenberg), Németlövőn (Deutsch Schützen), Csaterberg-en és a Wintner hegyen át egészen Bildein, Gaas, Moschendorf és Eltendorf településekig, hogy bemutassák a pincéikben rejlő kincseket.

  Információs kiadvány letöltése itt »

   

  Bortavasz Dél-Burgenlandban (2017. április 29. – április 30.)

  Immár ötödik alkalommal tárják ki pincéik kapuit a bor szerelmesei előtt a dél-burgenlandi borászok. A szomszédos osztrák borvidékre Szombathelyről, Körmendről és Kőszegről is közvetlen buszjáratok indulnak. A rendezvényre április 20-ig kedvezményesen, 29 helyett 25 euróért lehet jegyet rendelni.

  A Vas megyéhez legközelebb fekvő osztrák borvidéken ötödször rendezik meg a Bortavaszt. A Rohonctól (Rechnitz) Csejkén (Eisenberg), Németlövőn (Deutsch Schützen), Csatér-hegyen (Csaterberg), a winteni hegyen (Pinkatótfalu), Pinkakertesen (Gaas), Nagysároslakon (Moschendorf) át Ókörtvélyesig (Eltendorf) 60 kilométer hosszan húzódó terület legjobb borászatai április utolsó és május első napján kitárják pincéik kapuit az érdeklődők előtt, hogy bemutathassák a hordókban és a palackokban rejtőző kincseket.

  A közel 70 borász összesen több mint 350 féle borral várja a jófajta nedűk kedvelőit – pincészetenként ötfélét kóstolhatunk. A bor mellett mindenhol gondoskodnak némi tipikus helyi harapnivalóról is. A sós stangli, tökmagos hagyományos különlegességek mellett lesz néhány igazi „kulináris gasztro-állomás“  is, ahol helyi termékekből született konyhaművészeti remekeket kóstolhatunk.

  Az olaszrizling, a kékfrankos és az uhudler

  A határmenti Weinidylle borvidék borászai összesen 500 hektár betelepített területen művelik szőlőskertjeiket és készítik változatos boraikat. A tájegység mikroklímája és ásványos talaja karakteres, csak erre a vidékre jellemző borokat eredményeznek. Egy kis kalauz a Bortavasz fontosabb helyszíneihez:

  Rohonc (Rechnitz): a tipikus olaszrizling otthona

  Németlövő – Csejke (Deutsch Schützen – Eisenberg):
  magas mineralitás, fűszeres jelleg – ilyen egy igazi kékfrankos, amivel az itt található számtalan pince szinte mindegyikében találkozhatunk

  Csatér-hegy (Csaterberg): ahol a bor és a kő egymásra talál – ezekben a borokban is az ásványosság dominál

  Beled (Bildein): bor határok nélkül – az osztrák-magyar határrégió legjobb borai a Borarchívumban (Weinarchiv)

  Eberau (Monyorókerék): Bor és kulinárium – a Pinka-medence sokszínűsége köszön majd vissza a település közepén, ahogy a helyiek hívják „falupusztán“ felépített borfaluban. Az olaszrizlingtől a kékfrankoson keresztül egészen az uhudlerig kóstolhatunk, miközben a helyi ínyencségeket is megismerhetjük a standoknál.

  Nagysároslak (Moschendorf): a termőhely vinotékájának 60 legjobb bora és a 2015-ös évjárat legjobb uhudlereiből készített válogatás (15-20 féle) vár kóstolásra. Ebben az évben a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektetnek az uhudlerhez kapcsolható kulináris különlegességekre.

  Az uhudlert a Vas megyei közönségnek nem kell bemutatni. Direkttermő szőlőfajta számtalan van a világon, de itt Dél-Burgenlandban sikerült az ezen fajtákból készült borokat igazi kultitallá tenni. Számos egyedi termék (uhudler, frizzante, lekvár, csokoládé, stb.) csak itt készül. Az Uhudler Egyesület védjegyét csak szigorú minőségi feltételek teljesítése esetén használhatják a borászok.

  Közvetlen buszjáratok
  Hogy igazán, és a jogosítvány elvesztésének veszélye nélkül lehessen élvezni a Weinidylle borvidék borait, szombaton és vasárnap különjáratok indulnak Szombathelyről, Kőszegről és Körmendről.

  Szombathelyről Eberauba szombaton 9:45-kor és 11:45-kor indulnak a járatok az Ady térről, vasárnap reggel 9:45-kor megy a busz. Kőszegről Rohoncra szombaton 10:00-kor és 12:00-kor indulnak buszok az autóbusz-állomásról, vasárnap pedig 10 órakor. A körmendi járatok indulási időpontjai szintén szombat 10:00 és 12:00, vasárnap 10:00. Körmendről Moschendorfba mennek a buszok.

  A borvidéken belül is közlekednek buszok, szőlőhegytől szőlőhegyig, illetve egy-egy kisrégión belül borásztól borászig. A buszhálózat 1 fővonalból és számos kiegészítő járatból áll. Újdonság ebben az évben, hogy a fővonalon a legforgalmasabb időszakban, azaz szombat délután sűrítve, félóránként járnak a buszok. A magyarországi vendégeket a buszok mindkét este vissza is hozzák Szombathelyre, Kőszegre, illetve Körmendre.

  Jegyinformációk
  A Bortavaszra szóló kétnapos jegy, amely magába foglalja a teljes buszhálózat ingyenes használatát, 29 euróba kerül.

  Azonban április 20-ig kedvezményesen, 25 € ellenében váltható, illetve rendelhető jegy.
  Elővételre a www.bortavasz.at oldalon van lehetőség. Az elektronikus levélben küldött utalványt a helyszínen lehet majd jegyre váltani – bármely résztvevő borásznál, a vinotékákban vagy az információs pontokon. Náluk természetesen a rendezvény alatt a helyszínen is lesz lehetőség jegyet venni. A buszokra történő felszálláskor nem kell és nem is lehet jegyet váltani.

  A pincék mindkét nap 10-től 19 óráig lesznek nyitva. A jegy birtokában pincészetenként öt különféle bort kóstolhatunk meg, kapunk egy egyedi borospoharat s hozzá egy praktikus pohártartót, egy borkalauzt, részletes térképeket, a buszhálózat menetrendjét és egy 5 euró értékű bónt, amelyet legalább 6 palack bor vásárlása esetén válthatunk be.

  Különleges szolgáltatás a borszervíz: a megvásárolt borokat nem kell egész nap magunkkal cipelni. A palackokat este (vagy másnap, vagy akár egy későbbi időpontban is) átvehetjük a kijelölt vinotékákban.