A 2024 -es szőlőtermésről

Szeptember a szüret hónapja, és a borosgazdák ilyenkor látják az éves munkájuk eredményét, lehetnek bizakodók vagy elszántak, hogy a gyengébb termés ellenére is folytatják a munkát.

A kőszegi gazdáknak bíztató pont: az elkészült bor a fogyasztók poharába kerül. A kőszegi vörösbor mellett egyre több fehérbort készítenek, mert változtak a fogyasztói szokások. Stefanich Kornél borosgazda augusztus 29-én a Guba-hegyen lévő szőlőjében beszélt az idei termésről. Pincészetüknél a fehér szőlő aránya megközelíti a 40%- ot. Ehhez a szőlőt Cákon és Kőszegen, a Guba-hegyen termeli Kampits, Láng és Tóth, Nagy Péter, Kaibinger-Stampf Pincészetek szőlőinek közelében.

A borosgazda szerint a Guba-hegy szőlőtermelésre kiváló hely egyrészt a napsütéses órák száma, másrészt a kisebb fagyveszély miatt.

– Milyennek látod az idei termést? – kérdeztük Stefanich Kornélt, a 3 hektáros kőszegi birtokán, ahol Chardonnay, Olaszrizling, és Blauburger szőlőt művel.

A pincészetük, egy tipikus kis családi gazdaság. Kornél kilenc hektáron gazdálkodik. – Aggasztó, hogy mostanra már két hónapja nincs csapadék. Július 8-án mértem utoljára meghatározó mennyiséget. A seregélyek itt gyülekeznek a villanyvezetéken, de a riasztó teszi a dolgát. A szőlőterméssel meg vagyok elégedve, hétszeri permetezés után egészségesek a fürtök, édesek a szemek. Az első mustfokoláson 18,5 értéket mértem, és ez azt is jelenti, hogy szüretelhető a Chardonnay szőlőfürt. Korábban is ezzel kezdtük az őszi munkákat, de ilyen korai időpontunk még nem volt. Más vidékeken tevékenykedő gazdatársak szerint is a természet két-három héttel előbbre tart. Most szárazság van és meleg, de az év, a tavasz sok csapadékkal indult. A szőlő fakadása korán kezdődött, Szent György-napján a tanár úr nagy hajtásokat rajzolhatott be a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Most hiányzik a csapadék. Abban bízom, hogy szeptember középen érkezik 20-30 mm-es csendes eső, attól teltebbek lennének a szőlőszemek.

KŐSZEG ÉS VIDÉKE XXXVII.ÉVFOLYAM, 9. SZÁM 2024.SZEPTEMBER 9.