A kőszegi bor és a gazdák

Egy pohár kőszegi bor kóstolása is a gazdák létét szolgálja. A fogyasztásnak van mérvadó tízparancsolata, ide tartozik: élvezd a bor zamatát, tarts mértéket a borivásban.

A közösségi programok idején a szervezők sokszor kopogtatnak a gazdáknál, akik segítenek adományokkal. A munkájuk eredményét adják oda, de minden borivónak gondolni kell arra, hogy mennyi nehéz munka van egy-egy pohár magyar, kőszegi borban. Ez is parancsolat. Az ősszel szüretelt szőlő is finom bort adott, de a mennyisége kevesebb lesz. Ezt fogalmazta meg a Kőszegi Borászok Egyesülete részéről az elnök, Kampits László. Az idei évjárat termése borospincékben érlelődött, ha a gazda készre jelenti, attól kezdve várják a fogyasztókat.

November 11-én tartotta az egyesület a hagyományos Márton-napi újborbemutatót, akkor lehetett először ízlelgetni a 2023-as évjáratú kőszegi borokat. Az egyesület elnöke szerint „kóstolhatók, de a tisztaságán és a struktúráján még dolgozni kell”. A kőszegi borászok csapata jól tudja, hogy jó programok szükségesek a borfogyasztás népszerűsítéséhez. Köszönetet mondanak minden korábbi borkirálynőnek, és a második évébe kezdett Koltayné Szabó Hajnalkának, aki kitartóan népszerűsíti a kőszegi bor kulturált fogyasztását.

December 2-án tartott Mikulás napi bortúra is a népszerűsítést szolgálta. Az időjárás igazi téli csodát alkotott. Volt, aki a Télapótól kapott ajándékot, mások a Krampusztól. A félhektáros területen, a Hidegvölgyben megérett városi Furmint szőlőből készült bort majd Szent György-napján lehet először kóstolni. Ahogy Láng József gazda és egyben a terület bérlője elmondta, a Furmint hagyományos kőszegi szőlő, ezért a feldolgozás és a borkészítés is hagyományos módon történik. Az összezúzott, bogyózott cefrét egy fél napig héjon áztatták, majd préselték. Semmilyen borászati segédanyagot nem használtak, az erjesztést is saját élesztőflórával végezték a szabadban, alacsony hőmérsékleten. Az első fejtésen novemberben túl volt a Furmint, azt követően tették fahordóba, hogy ott érlelődjön.

A város szőlőjét október 13-án szüretelték a Polgármesteri Hivatal dolgozói. Az első termés 15 mázsa lett, és 18 mustfokos.

KŐSZEG ÉS VIDÉKE
XXXVI.ÉVFOLYAM, 12. SZÁM 2023. DECEMBER 11.